Spring naar inhoud


Zoenen in het openbaar

Beste Beatrijs,

Laatst bezocht ik een lezing in een museum met aansluitend een borrel. Een vrouw die ik vagelijk ken (gescheiden, ongeveer 45 jaar) stond pontificaal voor de ingang van het museum in innige omhelzing met een nieuwe vriend. Al kussend gingen ze naar binnen. Na de voordracht in de aula liep iedereen naar de receptieruimte, behalve deze twee. Zij stonden elkaar weer uitgebreid te zoenen in het gangpad van de zaal. Toen ik langs hen liep, vroeg ik of het niet wat minder kon, maar men vond dat een verliefd stel overal uiting moet kunnen geven aan de nieuwe gevoelens. Tijdens de borrel week de hand van de man niet van haar achterkant. Zelfs mijn echtgenoot sprak na afloop zijn irritatie uit. Nu is mijn vraag of dit gedrag getolereerd moet worden.

Niet zoenen in het museum!

Beste Niet zoenen,

Verliefde mensen horen zich tijdens openbare bijeenkomsten te onthouden van liefkozingen. Publieke demonstraties van hartstocht wekken wrevel, gêne en afgunst bij de omstanders. Een stel dat alleen in elkaar opgaat sluit anderen uit en heeft dus niets te zoeken op een borrel of receptie, waar mensen geacht worden zich sociaal te gedragen.

Tot zover de etiquette. Uw vraag of schending van deze regel getolereerd moet worden valt niet te beantwoorden. Er bestaat immers geen instantie die deze mensen op de schouders tikt en hen verzoekt het pand te verlaten, of hen op de bon slingert wegens asociaal gedrag.

Zoals zo vaak met etiquetteschendingen het geval is, beschikt de onbeleefd behandelde partij niet over substantiële sancties. De enige reactie die u in dergelijke gevallen kunt toepassen is het negeren van betrokkenen. U doet of u het niet ziet, u draait het stel de rug toe, u verwijdert zich fysiek van hen. Als het stel de moeite niet neemt om zich terug te trekken uit de groep voor hun gefoezel, dan neemt de groep zelf fysieke afstand van het stel.

Artikelen in Het publieke domein, Liefde en relaties.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan