Spring naar inhoud


Een extra gast meebrengen

Beste Beatrijs,

Mijn nichtje (dochter van mijn zuster) gaat in het najaar trouwen. Ze heeft een uitnodiging gestuurd naar ons huisadres, gericht aan mijn vrouw en ik, en onze zoon (20) en dochter (19), die allebei studeren en op kamers wonen. Heel leuk natuurlijk. Wat het nichtje niet weet is dat onze zoon sinds een half jaar een serieuze relatie heeft met een Brits meisje van 19 jaar. Zij hebben elkaar in Engeland ontmoet, toen mijn zoon daar op uitwisseling was. Mijn zoon jubelde meteen dat hij het hartstikke leuk zou vinden met zijn vriendin naar alle onderdelen van de huwelijksdag te gaan: huwelijk, inzegening, toast/taart, borrel, diner en avondfeest.

Ik vraag me af of neven/nichten hun vriendinnetjes/vriendjes moeten meenemen naar toch iets redelijk familiaals als een huwelijk. Zijn vriendin zou ervoor uit Engeland moeten overkomen. Intussen zit ik met de uitnodiging waarop ik moet reageren en doorgeven met hoeveel personen we komen. Is het onaardig om een rem op mijn zoons plan te zetten?

Introducee op huwelijk

Beste Introducee op huwelijk,

Het is om meerdere redenen geen goed idee dat uw zoon zijn vriendin meeneemt naar het huwelijk van zijn nichtje. Dat het nichtje uw gezin heeft uitgenodigd voor de hele huwelijksdag is heel aardig, maar dit is niet het soort uitnodiging, waarbij iedereen een introducee kan meebrengen. Uw zoon heeft pas sinds een half jaar een relatie en zijn vriendin heeft nog nauwelijks haar intrede gedaan in haar mogelijk toekomstige schoonfamilie. De trouwende nicht kent haar helemaal niet, en de vriendin heeft weinig te zoeken op een huwelijksdag van iemand die ze niet kent. In ieder geval niet als intieme daggast. Op een groot avondfeest zou eventueel nog kunnen, te midden van tientallen andere gasten, maar de uitnodiging voor de dag zelf betreft de familie. Dat betekent: de familie zelf en sinds jaar en dag bekende aanhang. Geen onbekenden. Dit is niet het moment om nieuwe geliefden te introduceren binnen een groot-familie.

Bij veel huwelijken worden neven en nichten niet vanzelfsprekend uitgenodigd. Sommige mensen hebben wel twintig neven en nichten die ze zelden of nooit zien, voor wie dus niet automatisch geld en ruimte worden gereserveerd bij een huwelijk. In dit geval hebben uw kinderen van uw nicht een via-via uitnodiging gekregen. Dat wil zeggen: leuk als ze mee komen met hun ouders, maar ook prima als ze wegblijven. Bij een echte uitnodiging krijgen genodigden een uitnodiging op hun eigen adres en niet een ‘als je toevallig zin hebt, kom dan ook’ berichtje via hun ouders. Voor via-via genodigden is het niet passend om onbekende introducees mee te nemen. Wie  een echte uitnodiging kreeg op het eigen adres, kan wel een onbekende geliefde meebrengen, al is het verstandig dit even na te vragen.

In uw geval komt daar nog bij: de vriendin is Britse, ze zal de toespraken en de onderlinge gesprekken niet kunnen volgen – vertrouwde familieleden die elkaar lang niet gezien hebben gaan niet speciaal voor haar Engels praten. Ze kent alleen uw zoon en zijn kerngezin, niemand anders – dat is helemaal niet leuk voor haar. Nog afgezien van het feit dat ze er een reis voor moet ondernemen én betalen vanuit Engeland. Het is allemaal te veel moeite voor een gelegenheid, die voor haar weinig interessant is. Vertel uw zoon dat deze uitnodiging niet voor zijn vriendinnetje is bestemd en dat hij noch zij dat rouwig om hoeven te zijn, want ze mist er niets aan.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. charlotte bakker schrijft

    heel mooi geformuleerd!



Sommige HTML is toegestaan