Spring naar inhoud


Hoe een restaurantrekening te verdelen?

Beste Beatrijs,

Binnenkort zijn mijn moeder en haar (tweede) man 25 jaar getrouwd. Wij, de drie kinderen, willen hen een etentje aanbieden, waarbij we hen uiteraard vrijhouden. Nu hebben mijn man en ik drie thuiswonende kinderen waarvan er twee een vriendin hebben. Los van een derde van het cadeau (het eten van mijn ouders) moeten wij voor zeven personen betalen. Mijn gescheiden zus hoeft maar voor twee personen te betalen (zichzelf en haar dochter) en mijn broer voor vier: hemzelf, zijn vrouw en twee kinderen (zonder verkering).

Mijn man en ik vinden dat niet eerlijk. We zouden ruim drie keer zoveel moeten betalen als mijn zus en bijna twee keer zoveel als mijn broer. We hebben voorgesteld de totale rekening in drieën te delen. Dat zouden we toch ook gedaan hebben als we hen bijvoorbeeld een weekendje weg cadeau zouden geven? Mijn broer en zus vinden dat zij niet hoeven op te draaien voor de kosten van ons grotere gezin. Hoe denkt u daarover?

Duur jubileumgeschenk

Beste Duur jubileumgeschenk,

Stel dat u en uw vrouw zes kinderen hadden met elk kind een partner of geliefde. Stel dat uw zus en uw broer allebei single waren zonder kinderen. Zou u het dan eerlijk vinden dat de restaurantrekening voor het hele gezelschap door drie werden gedeeld? Het antwoord lijkt duidelijk: nee natuurlijk.

Dit cadeau is geen weekendje erop uit voor het jubilerend stel, maar een familie-etentje waarbij alle aanwezigen consumeren. De enige manier waarop het etentje zich onderscheidt van andere familiale excursies is dat de grootouders niet hoeven te betalen. Bij gelegenheden, waar relatief grote en relatief kleine gezinnen aan deelnemen en er geen sprake is van één partij die de rest uitnodigt maar van een vrijwillige afspraak, is het aanbevelenswaardig om het aantal personen per gezin mee te wegen. Uw gezin met aanhang en al komt neer op zeven personen. Dat is bijna de helft van het totaal aantal aanwezigen (vijftien personen inclusief uw ouders). Inderdaad: waarom zouden uw broer en zus moeten betalen voor uw kinderen plus verloofdes? Neem van de totale restaurantkosten de helft voor uw rekening. Van de andere helft kan uw broer twee derde betalen en uw zus een derde deel. Dat is niet ingewikkeld om uit te rekenen en op die manier worden de kosten min of meer naar rato en rechtvaardig verdeeld.

Artikelen in Cadeaus, Eten en drinken.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Patrick schrijft

    Ik vind het werkelijk een ongelooflijke vraag. De ouders worden vrijgehouden, dat is het cadeau, en daarnaast betaalt ieder voor zijn eigen deel. En als je met meer bent, betaal je dus meer. De rekening door 3 delen zou een cadeau aan de vraagstelster zijn.

  2. John Slenter schrijft

    Niks min of meer, gewoon tellen en delen. 15 gasten, waarvan 13 betalend. Duur jubileumgeschenk betaalt 7/13e, dus meer dan de helft.

  3. Sandra schrijft

    In onze familie zouden we rekening houden met de minder bedeelden. Dat zou ook fijn zijn voor jullie gezin, maar je kunt het bij je andere familieleden niet forceren. Ik hoop dat jullie er uit komen. Geld zorgt voor hele familievetes helaas. Als alle partijen er maar goed over willen nadenken en praten, dat voorkomt een hele hoop narigheid.Sommige HTML is toegestaan