Spring naar inhoud


Min of meer uitgenodigd op bruiloft

Beste Beatrijs,

Mijn vader heeft zes broers en zussen. Deze ooms en tantes hebben in totaal 19 kinderen, waarmee ik dus 19 neefjes en nichtjes heb. Een van de nichtjes gaat binnenkort trouwen. Het bruidspaar heeft mijn ouders een kaart gestuurd, geadresseerd aan: ‘Oom P. en Tante M. plus kinderen.’ Mijn broer, mijn zus en ik zijn alledrie al jaren het huis uit. Ik weet niet wat ik met deze uitnodiging aan moet. De contacten binnen de familie zijn goed, maar niet uitbundig. We zien elkaar wel eens bij de verjaardag van onze grootouders. Eerlijk gezegd vind ik deze manier van uitnodigen halfslachtig en belachelijk. Waar is dit bruidspaar op uit? Geld besparen door te beknibbelen op kaarten en postzegels, maar wel een felicitatie en een pot-azalea in ontvangst willen nemen? Mij lijkt dat zelfstandig wonende neven en nichten op hun eigen adres worden uitgenodigd of niet worden uitgenodigd, al naar gelang de wensen van het bruidspaar. Wat wordt er nu van mij verwacht?

Min of meer uitgenodigd

Beste Min of meer,

Uw nichtje heeft haar ooms en tantes uitgenodigd voor haar huwelijk. Hun kinderen zijn ook welkom, zij het via de omweg van hun ouders. U bent het gelukkige doelwit van de zogenaamde ‘onopdringerige uitnodiging’! U kunt ermee doen wat u wil: erheen gaan of er niet heen gaan, en in het laatste geval hoeft u niet af te zeggen, geen cadeau te sturen en zelfs geen felicitatiekaartje (al is dat laatste natuurlijk wel aardig).

Uw nichtje gaat geen 19 neven en nichten apart aanschrijven en uitnodigen. Ten eerste zal ze hun adressen niet weten en ten tweede wíl ze hen geen officiële uitnodiging sturen, want in geval van huwelijk word je min of meer geacht op te draven, en als je niet wil komen, moet je netjes afzeggen en felicitaties sturen, al dan niet vergezeld van een cadeau. Dat wil ze haar neven en nichten niet aandoen, omdat ze verwacht dat lang niet iedereen geïnteresseerd is in haar huwelijk. Waar ze gelijk in heeft, getuige uw korzelige reactie. Bovendien kan ze geen veertig extra mensen op haar bruiloft gebruiken (mensen nemen partners mee). Aan de andere kant denkt ze: als iemand van de neven en nichten het toevallig leuk vindt om erheen te gaan, dan is hij/zij vanzelfsprekend welkom. Vandaar de vrijblijvende uitnodiging via de ouders. Deze manier van uitnodigen is sympathiek en laat neven en nichten tegelijk maximaal vrij. Niets mis mee dus.

Artikelen in Bruiloft, Familie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan