Spring naar inhoud


Meehelpen bij barbecue

Beste Beatrijs,

Een goede vriend van mij nodigde laatst twee vrienden uit voor een barbecue bij hem in de tuin. Tegenover mij beklaagde hij zich later dat zijn gasten geen poot hadden uitgestoken. Hij vindt dat ze hadden moeten aanbieden om te helpen met braden, afruimen en afwassen. Deze nalatigheid vond hij een flagrante schending van de hedendaagse etiquette. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik doorgaans ook niet meehelp met eten klaarmaken of afwassen, als ik ergens te eten ben uitgenodigd. Heeft mijn vriend gelijk en dien ik altijd hulp aan te bieden of mag ik denken: jullie nodigen mij uit voor een barbecue, dan mogen jullie ook het werk doen dat daarbij komt kijken?

Liever geen keukenhulpje

Beste Liever geen,

De conventie luidt dat gasten bij een barbecue of informeel etentje vragen of ze ergens mee kunnen helpen. Maar ik haast me erbij te zeggen dat het afslaan van de geboden hulp minstens zo conventioneel is. Het maakt geen gastvrije indruk om genodigden een schort aan te trekken en de keuken in te jagen. Als gastheer/vrouw moet je ervoor zorgen dat het meeste werk gedaan is voordat de bezoekers binnenkomen. Na het eten de gasten aan de afwas zetten gaat al helemaal te ver. Opruimen en afwassen hoort bij de taak van gastheer/vrouw. Uw vriend vond het ‘een flagrante etiquetteschending’ dat zijn gasten nalieten hulp aan te bieden. Ik leid hieruit af dat uw vriend niet bekend is met deel twee van de conventie (het afslaan van de hulp) en wel degelijk van plan was de bezoekers aan het werk te zetten. Dat is geen correcte manier van gastbejegening.

Wat niet zeggen wil dat gasten nooit een vinger hoeven uit te steken. Het hangt er een beetje van af hoe de zaken erbij staan. Bent u te gast bij mensen die alles onder controle hebben, dan hoeft u zich niet in de strijd te werpen. Heeft de verhitte gastheer/vrouw het te druk met voorbereidingen om zelfs maar een woord met u te wisselen, terwijl u in uw eentje zit te kniezen met uw cocktail, dan is het wel zo aardig om u in te zetten voor het algemeen belang. Er valt uitstekend te praten onder het keren van spiezen of het snijden van tomaten.

Artikelen in Eten en drinken, Etiquette, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan