Spring naar inhoud


Afwassen

Beste Beatrijs,

Mijn partner en ik hebben een oppervlakkige maar prettige relatie met een van onze buren, een jonge werkende vrouw. Zij zorgt voor onze planten in de vakantie en wij voor haar poezen, als ze zelf weg moet. Toen ik haar laatst tegenkwam, nodigde ik haar uit om de dag daarna met ons en onze kleine kinderen mee te eten, om wat beter kennis te maken. Ze vond het leuk, vroeg of haar vriend ook mocht komen, wat ik prima vond.

Het was een gezellig, informeel etentje op een doordeweekse dag. Na het eten begon mijn man direct met de afwas. Omdat dat misschien wat cru over zou komen, zei ik: “Dat is onze gewoonte, anders loopt het zo snel op in een huishouden met kinderen,” en pakte een theedoek. Ik verwachtte dat ze daarop zouden aanbieden mee te helpen, maar ze bleven gewoon zitten en gingen door met de wijn. Mijn vraag is nu: is het onbeleefd om bij zo’n doordeweeks etentje meteen na de maaltijd af te wassen? En: is het onbeleefd om als gast te blijven zitten?

Graag de boel aan kant

Beste Graag de boel,

Wanneer een gastheer/vrouw aanstalten maakt om op te ruimen, bieden sommige gasten weleens hun diensten aan: “Zal ik even helpen met de afwas?” Dit is een conventioneel aanbod dat even conventioneel dient te worden afgewimpeld: “Ben je gek, ik ruim alleen even af, zodat we meer ruimte aan tafel hebben.” Hoe informeel het etentje ook is, men zet geen gasten aan de afwas, en oppervlakkige kennissen al helemaal niet. Gevrijwaard zijn van huishoudelijk werk is nu net een van de aardige kanten van het bij een ander gaan eten. Van goede vrienden of familieleden kan de aangeboden hulp weleens worden aanvaard – en dan liever bij de voorbereiding van de maaltijd dan bij de afwas -, omdat het een manier is om even een gesprek à deux te kunnen voeren in de keuken. Het tevoorschijn halen van afwasborstels en droogdoeken is een sein dat de gezelligheid is afgelopen. U had uw afwasroutine beter kunnen opschorten tot na hun vertrek, want men laat bezoekers niet aan hun lot over. Toen uw man als een nijvere Martha toch zo nodig aan de slag wilde, had hij het in z’n eentje kunnen doen, terwijl u zich met de gasten onderhield.

Artikelen in Buren, Etiquette, Visite.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan