Spring naar inhoud


Tafelschikking in restaurant

Beste Beatrijs,

We gingen onlangs met tien mensen uit eten, vier stellen, twee singles. In het restaurant nam iedereen een afwachtende houding aan. Dat gedraal vond ik maar niks en aangezien ik de initiatiefneemster van het etentje was, ging ik zitten en klopte op de stoel naast me voor mijn wederhelft zo van: ’Ga zitten jongen!’ Als er één schaap over de dam is volgen er meer, dacht ik. Toevallig kwamen de meeste stellen naast elkaar te zitten. Een vrouw die nog niet zat, zei vinnig: ’Jullie gaan allemaal naast elkaar zitten, dat hoort niet!’ Zij vond het kleinburgerlijk en bekrompen als stellen naast elkaar gingen zitten. Ik voelde me aangesproken. Afwachten wie waar gaat zitten, zodat je niet naast iemand terechtkomt die je niet mag, dát vind ik bekrompen. Ik vind dat je gewoon moet gaan zitten, zoals het uitkomt, zonder allerlei bijbedoelingen?

Ga toch gewoon zitten!

Beste Ga toch,

In een gezelschap dat met elkaar gaat eten moeten inderdaad de stellen uit elkaar worden gehaald. Tenslotte zitten die elke dag al tegen elkaar aan te kijken, ze kennen elkaars verhalen en meningen, en ze willen ook wel eens met iemand anders praten. Een informeel etentje heeft niet per se een van tevoren bedachte tafelschikking nodig (al is daar niets op tegen), maar is zeker gebaat bij opgesplitste stellen. Ook een samenklontering van vrouwen aan de ene kant en van mannen aan de andere kant van de tafel moet worden voorkomen. Als dat gebeurt, valt het gezelschap automatisch uiteen in een typisch vrouwengesprek hier en een typisch mannengesprek daar, en die voorspelbaarheid vindt lang niet iedereen leuk. Het is toch handig als degene die uitnodigt improviserenderwijs een beetje richting geeft aan de aanwezigen. Dan wordt het gezelschap losgeweekt uit de bestaande partner- en sekseverbanden en komen mensen door elkaar terecht. Dat geeft interessantere conversaties.

Verder brengt een goede gastvrouw in principe geen mensen op een etentje samen die een hekel aan elkaar hebben. Als personen die elkaar niet mogen toch om een of andere reden samen moeten worden uitgenodigd, dan zorgt de gastvrouw ervoor dat ze zo ver mogelijk van elkaar af komen te zitten.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan