Spring naar inhoud


Oma wil geen oppasdag

Beste Beatrijs,

Mijn jongste dochter heeft twee kinderen, een meisje van acht en een jongen van een half jaar. Het zijn heel drukke kinderen, die voortdurend aandacht eisen.

De baby krijst veel en slaapt nu al niet meer overdag. Een en ander wordt volgens mij veroorzaakt door de wijze waarop mijn dochter met haar kinderen omgaat. Maar ik bijt nog liever mijn tong af dan dat ik daar iets van zeg. Onlangs deelde mijn dochter me mee dat het haar en haar man een goed plan leek om mij een vaste dag per week op de kleinkinderen te laten passen, zodat zij tijd voor zichzelf heeft. Ze werkt niet en heeft dat ook niet meer gedaan sinds de komst van de oudste. Maar ze wordt zo moe van haar kinderen dat ze er niet meer tegen kan, zegt ze. Ik schrok van haar mededeling en heb meteen gezegd dat ik best af en toe wil bijspringen, maar niets voel voor een vaste wekelijkse oppasdag. Na veertig jaar werken genieten mijn man en ik volop van onze vrijheid. Bovendien kan ik na een lange revalidatie wegens RSI eindelijk weer voorzichtig iets met mijn handen doen, maar baby’s optillen bezorgt me veel pijn. Ben ik een ontaarde oma dat ik niets voel voor het plan?

Liever geen oppas

Beste Liever geen,

Dit is natuurlijk geen manier van doen. Uw dochter kán helemaal niet aan u mededelen dat u oppas gaat worden, want u bent zelf de baas over hoe u uw dagen doorbrengt. De correcte gang van zaken is dat zij u vriendelijk vraagt of u er heel misschien wat voor zou voelen om op regelmatige basis op haar kinderen te passen, waarna u het verzoek even vriendelijk afwijst. Waarbij u het medische argument (kan niet tillen, heb RSI) in stelling brengt. Op dat moment is het gesprek al afgelopen en hoeft u niet meer in te gaan op het feit dat u geen zin hebt in vaste oppasafspraken, laat staan dat u het onderwerp ’onhandelbare, slecht opgevoede kinderen’ hoeft aan te snijden.

Over dat laatste hebt u totnutoe gezwegen. Heel verstandig. Zodra u dit onderwerp te berde brengt, komt er geheid trammelant. U kunt hier alleen iets over zeggen, wanneer uw dochter u in wanhoop om advies vraagt. Zelfs als uw eerlijke mening wordt gevraagd, moet u nog steeds met fluwelen handschoentjes opereren.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Kinderopvoeding.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan