Spring naar inhoud


Getuige voor peperdure bruiloft in buitenland

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin is verloofd met een buitenlander en ze gaan trouwen in zijn land van herkomst. Ik ben voor het twee dagen durende huwelijk als getuige gevraagd en heb spontaan toegezegd.

Nu heb ik een brief ontvangen met informatie over huurauto’s en de vraag of ik via het bruidspaar het hotel willen reserveren: kosten 60 euro per nacht. Ik had er wel op gerekend dat de vliegreis op eigen kosten zou zijn. Dat heb ik er ook wel voor over, maar ik vind het niet erg gastvrij dat ik verplicht word om een huurauto en drie overnachtingen te betalen. Ik moet toch al een aantal snipperdagen van mijn werk opnemen voor deze excursie.

Ik heb mijn vriendin laten weten dat ik geschrokken ben van de kosten, en ik kreeg een reactie in de trant van: „Ja maar, zo’n huwelijk maak je maar één keer mee.” Als ik toch naar het huwelijk ga, wordt er dan van mij verwacht dat ik ook nog een cadeau of geld geef? Ik weet zeker dat zij het mij nooit zal vergeven als ik zeg dat ik het allemaal te duur vind en dat ik daarom niet kan komen. Wie hoort welke kosten te betalen?

Kromliggen voor bruiloft

Beste Kromliggen,

Dit is een buitengewoon onsympathieke manier van uitnodigen. Het gaat eigenlijk al te ver om een bruiloftsgast met internationale reiskosten op te zadelen. Zo’n uitnodiging moet heel voorzichtig worden gebracht: „Zeg, we gaan trouwen op Sicilië, en ik zou het ontzettend leuk vinden als je erbij was, maar ik begrijp het heel goed als je daar niet zoveel tijd en geld voor kunt vrijmaken.” Dat geeft de vrijheid om ’ja’ of ’nee’ te zeggen. Stel dat een genodigde dan toch de reis wil maken (als je vliegreizen lang van tevoren bestelt, zijn ze goedkoper), dan mag die er in ieder geval van uitgaan dat de verblijfskosten wél voor rekening van het bruidspaar zijn. Een cadeau hoort er natuurlijk bij, u kunt niet met lege handen op een bruiloft verschijnen.

Zoals het er nu naar uitziet staat u voor torenhoge kosten, alleen voor de dubieuze eer om getuige te mogen zijn op haar huwelijk. Zoiets mogen vrienden niet van elkaar vragen. Ik raad u aan om ervan af te zien. Zeg tegen uw vriendin dat het u verschrikkelijk spijt, maar dat deze investering uw budget te boven gaat en dat u ook geen zin hebt om een lening ervoor af te sluiten.

Ze zal het u niet vergeven, voorspelt u. Misschien begrijpt ze het ineens wel, als u het bedrag in koele cijfers noemt. Zo niet, dan is daar niets aan te doen. Dan is die vriendschap voorbij. Toch erheen gaan omdat u bang bent dat ze anders boos wordt, zal de vriendschap ook ondermijnen. In dat geval bent ú degene die zit te mokken en het haar niet vergeven zal. Zeg het liever af, dat is goedkoper.

Artikelen in Bruiloft, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan