Spring naar inhoud


Getuige past niet bij de bruid

Beste Beatrijs,

Mijn vriendin, net als ik 23, heeft me als getuige gevraagd voor haar bruiloft en ik heb ja gezegd. Sinds mijn verhuizing naar een andere stad zien we elkaar nog maar een of twee keer per jaar en eigenlijk is het geen echte vriendschap meer te noemen, maar ik had zo snel geen goed excuus bij de hand om nee te zeggen. Stom natuurlijk. Ik heb moeite met een aantal eisen die ze stelt. Haar zelfbedachte dresscode voor het huwelijk is dat alle mannen in pak moeten en alle vrouwen in een jurk. Ik draag geen jurken, nooit gedaan, en dat zal ik ook nooit doen, maar ze heeft gezegd dat ze absoluut geen broeken en zelfs geen rokken wil zien. Ook heeft ze aan mij gevraagd of ik een vrijgezellenfeest wil organiseren. Maar ik heb een hekel aan vrijgezellenfeesten. Daar komt nog bij dat ik zelf een hotel moet regelen én betalen alsmede het ontbijt na de grote dag, waar ze haar ouders, broers en de getuigen bij wil hebben. Hoe kom ik hieronder uit?

Een bruid met eisen

Beste Een bruid met eisen,

U kunt beter geen dingen organiseren, waar u zelf de lol niet van inziet of die tegen uw eigen stijl ingaan.

U bent gevraagd als getuige en na uw toezegging blijkt uw rol zich te ontwikkelen in de richting van ceremoniemeester. Die twee functies kunnen samenvallen, maar dat had dan vanaf het begin duidelijk moeten zijn. Uw vriendin gaat uit van een grotere betrokkenheid bij haar huwelijk dan u in werkelijkheid voelt. Dit zal gaan wringen, naarmate de bruiloft dichterbij komt en dat is zowel voor de bruid als voor u onplezierig, dus geef de opdracht terug. U kunt beter geen dingen organiseren, waar u zelf de lol niet van inziet of die tegen uw eigen stijl ingaan. Tel daarbij de kosten van een en ander op (vrijgezellenfeest, cadeau, hotel plus ontbijt) en de vraag ligt nog klemmender: waarom zou u veel geld en tijd besteden aan iemand die u niet eens als een goede vriendin beschouwt?

Haal diep adem en bel uw vriendin op. Zeg dat het u vreselijk spijt, maar dat u bij nader inzien niet de juiste persoon bent om getuige te zijn op haar huwelijk. Zeg dat u problemen hebt met de kledingcode, met het vrijgezellenfeest als zodanig en met de kosten. Verzeker haar dat u graag haar bruiloft zult bezoeken (u zult toch nog wel één jurkje hebben liggen ergens achter in de kast?), maar dat u helaas in de huidige omstandigheden niet in staat bent om taken van organisatorische aard op u te nemen. Uw vriendin zal vast wel een ander vertrouwd persoon kunnen vinden die dit klusje met gepast enthousiasme zal volvoeren. Mogelijk zal uw desertie tot enige verkoeling leiden, maar gezien uw beleden desinteresse in de vriendschap lijkt dat bezwaar overkomelijk.

Artikelen in Bruiloft, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Vlinder schrijft

    Volgens mij is het organiseren van een vrijgezellenfeest traditioneel de rol van de getuige, ik weet iig niet anders dan dat dit bij het takenpakket(je) van de getuige hoort (en zeker niet bij de ceremoniemeester). Als getuige hoor je ook bij de inner circle van aanwezigen en dat betekent inderdaad dat je geacht wordt bij alle belangrijke en intieme momenten te zijn, zoals een eventuele avond van te voren en de ochtend erna. Dat is juist een hele eer. Overigens is het ook gebruikelijk dat je voor je moeite achteraf bedankt wordt met een leuk cadeau, maar dat terzijde.

    Wil je dit allemaal niet, dan moet je inderdaad geen ja zeggen als je gevraagd wordt als getuige!

    Snel terugtrekken dus, zodat de bruid iemand anders kan vragen. Onder de dresscode kom je overigens niet uit, je zal toch voor één keer een jurk moeten dragen, misschien kan je er een lenen?Sommige HTML is toegestaan