Spring naar inhoud


Bonbons uit restaurant meenemen?

Beste Beatrijs,

Ter gelegenheid van mijn verjaardag gaf ik onlangs een diner voor kinderen en kleinkinderen. Het was allemaal fantastisch, het eten was heerlijk. Mooie locatie, verzorgde tafel en prima sfeer. Tot slot was er koffie met friandises. Maar het diner was zo copieus geweest dat niemand meer zin had in de (handgemaakte) bonbons. Ze bleven op de schaal liggen. Op de rekening stond een post van 75 euro voor friandises.

Mijn vraag is of ik deze bonbons mee had mogen nemen. Man en kinderen vonden dat dat beslist niet hoort. Ik heb het dus niet gedaan, maar als ik nog denk aan al dat dure lekkers dat achterbleef, heb ik spijt als haren op mijn hoofd. Wij hebben hier wel vaker onenigheid over. Op ons huwelijksjubileum vorig jaar bleef er een grote schaal met gebakjes onaangeroerd over. Ook toen vond mijn man dat je het niet kunt maken dit mee te nemen. Ik had bij die gelegenheid zelf geen tijd gehad om een gebakje te eten, en de volgende dag moest ik voor andere gasten taart gaan kopen. Over verspilling gesproken. Ik weet dat dit in het buitenland wél gebeurt. Wie z’n eten niet opkrijgt geeft het personeel een zogenoemde doggybag om de restanten in te vervoeren. Hoe zit het nu? Is de doggybag een schending van de etiquette?

Wel betaald, niet geconsumeerd

Beste Wel betaald,

Natuurlijk had u die bonbons moeten meenemen! Geen twijfel over mogelijk. U hebt daar 75 euro voor betaald, dus ze zijn van u. Nu u ze heeft achtergelaten, gaat dat restaurant ze de dag daarna verkopen aan iemand anders. En maakt dus dubbele winst!

Hetzelfde geldt voor de gebakjes van het huwelijksjubileum. Natuurlijk had u die mogen meenemen. Inderdaad, in het buitenland (vooral in Amerika) komt dit vaker voor, omdat de porties daar groter zijn. Maar hier in Nederland kan het ook. Denk aan Chinese restaurants – goedkoop of duur, maakt niet uit. De klant hoeft trouwens niet zelf een doggybag aan de ober te overhandigen. Elk zichzelf respecterend restaurant beschikt over aluminiumfolie wegwerpcontainertjes, waarin ze eten kunnen verzamelen om aan klanten mee te geven.

Geen enkel restaurant, ook niet in Nederland, zal een verzoek van klanten weigeren om voedsel mee te nemen waarvoor betaald is, dus schroom vooral niet in de toekomst.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca, Verjaardag.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan