Spring naar inhoud


Geen erfenis wegens overlijden man

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder overleed vijf maanden na mijn echtgenoot. Mijn schoonvader was vier jaar geleden al overleden. De erfenis van mijn schoonmoeder werd verdeeld over de vier broers van mijn man. Mijn schoonmoeder had een uitsluitingsclausule in haar testament opgenomen ten aanzien van de aangetrouwde kinderen. Hoewel ik dus nergens recht op had, had ik toch verwacht dat mijn schoonfamilie mij een deel zou schenken. Ze zeiden ook dat ze het vervelend voor mij vonden dat ik net buiten de boot viel. Ik ben de enige erfgenaam van mijn man (we hebben geen kinderen). Was hij later overleden dan zijn moeder, dan had ik zijn deel geërfd.

Ik begrijp het niet. Zelf zou ik anders gehandeld hebben. Ik voel me lid van de familie, heb met allemaal een goede band en hoor er echt bij, behalve toen het op het verdelen van het geld aankwam. Heb ik gelijk door me hier gekwetst onder te voelen?

Buiten de boot

Beste Buiten de boot,

Het is natuurlijk zuur voor u, dat uw echtgenoot eerder overleed dan zijn moeder. U had dat geld vast wel goed kunnen gebruiken. Toch is het mislopen van de erfenis niet meer dan een geval van pech. Het had inderdaad anders kunnen lopen, zoals iemand met één nummertje verkeerd ook net geen prijs in de loterij won. Als aangetrouwde familie hebt u geen recht op de erfenis. Gevoelens van sympathie tussen u en uw schoonfamilie doen niet terzake. Aardige mensen hebben niet meer rechten dan onaardige. Uw schoonmoeder had u in haar testament kunnen bedenken met een apart legaat, maar dat heeft zij niet gedaan. Haar zonen hebben de laatste wil van hun moeder uitgevoerd en niet besloten om hem te amenderen of te corrigeren. Als ze dat wel hadden gedaan, zouden ze te kennen hebben gegeven dat hun moeder een fout heeft gemaakt, maar uw schoonmoeder heeft geen fout gemaakt. Zij wilde dat haar geld bij haar kinderen terecht kwam, en niet bij haar schoondochter. Uw zwagers respecteren dat en zij hebben niet de morele plicht tot liefdadigheid.

Erfenissen lopen via bloedbanden. Zo willen mensen het en zo is het in de wet vastgelegd. Wanneer u betekenis en functie van het erfrecht aanvaardt, komt u makkelijker heen over uw teleurstelling.

Artikelen in Dood en begrafenis, Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan