Spring naar inhoud


Erfenis voorverdelen

Beste Beatrijs,

Mijn vader (81 jaar) is uitbehandeld na uitgezaaide kanker. Hij ligt in een hospice en heeft waarschijnlijk niet lang meer te leven. Wij, de kinderen, (onze moeder leeft al jaren niet meer) hebben deze week een familieberaad gehad. Mijn zus stelde de vraag of haar dochter, die binnenkort een groter huis gaat bewonen, de linnenkast van mijn vader mocht hebben. Ze was van plan was om het ding op korte termijn weg te halen en in gebruik te nemen. Dit voelt ongepast, omdat mijn vader nog leeft. Wat vindt u?

Op voorhand verdelen

Beste Op voorhand verdelen,

Uw vader zal binnenkort komen te overlijden en zijn kinderen zullen zijn bezittingen erven. Zijn gretige kleindochter vraagt nu al om de linnenkast van haar opa. Het is niet erg fijngevoelig om schoon schip te maken met zijn bezittingen, voordat hij overleden is. Het ligt anders, wanneer zijn huis ontruimd moet worden omdat hij er toch niet meer in zal terugkeren. Sommige bejaardenvoorzieningen, waaruit bewoners vertrekken naar een hospice, moeten meteen leeggehaald worden. Maar als uw vader in zijn eigen huis woonde, is er geen reden om haast te maken met de onttakeling daarvan. Het is bovendien handiger om spullen tegelijk weg te slepen. Stel dat kleindochter de linnenkast krijgt, dan is er misschien nog andere huisraad (crapauds, paraplubakken, schemerlampen) die ze kan gebruiken en die ze in dezelfde moeite mee kan nemen.

Een verblijf in een hospice duurt doorgaans niet heel lang. Familieleden zouden het geduld moeten opbrengen om de dood rustig af te wachten, de zieke bij te staan op zijn sterfbed en pas na het overlijden over te gaan tot afhandeling van de erfenis. Die linnenkast loopt niet weg.

Artikelen in Dood en begrafenis.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Thekla schrijft

    Nog even daargelaten dat vader een testament kan hebben laten opmaken waarin zijn nalatenschap anders verdeeld wordt dan waar de familie nu vanuit gaat. Dan is een en ander nogal prematuur.Sommige HTML is toegestaan