Spring naar inhoud


Een dure barbecue

Beste Beatrijs,

Ik werd onlangs uitgenodigd voor een barbecue bij vrienden in de tuin. Enthousiast heb ik hier ja op gezegd. Er waren zeven mensen aanwezig en de barbecue bestond uit wat groenten en een enkel stukje vlees per persoon. Een dag later kreeg ik een appje met de mededeling dat de kosten van de barbecue tien euro per persoon bedroegen en of ik dat bedrag wilde overmaken op vermelde rekening. Het is een stel met beiden een goedbetaalde baan. Ik zit in de bijstand, dat weten deze vrienden ook. Ik vind het een behoorlijk bedrag voor wat ik heb geconsumeerd en ik voel me een beetje naar dat ik na een uitnodiging met de rekening gepresenteerd word. Wat moet ik hiermee aan?

Een onaangename verrassing

Beste Een onaangename verrassing,

Dit is een uiterst onbehoorlijke manier van uitnodigen. Als uw vrienden een niet door henzelf bekostigde barbecue wilden organiseren, hadden ze van tevoren duidelijk moeten maken dat er een financiële bijdrage verwacht werd van aanwezigen. Op dat moment hadden genodigden kunnen beslissen of ze daar wel of niet aan mee wilden doen. Of gasten in de bijstand zitten of juist heel rijk zijn doet niet ter zake. Het is tegen de gastvrijheidswetten om nietsvermoedende gasten na afloop te overvallen met een rekening voor de consumpties.

Van tevoren aankondigen dat er een prijskaartje hangt aan een wat voor sociaal vertier dan ook in de privésfeer maakt de zaak er trouwens nauwelijks beter op. Het is ongepast om persoonlijke gasten als melkkoetje te gebruiken. Vrienden kunnen afspreken om in de buitenlucht een barbecue of picknick te houden, allemaal eten mee te brengen en de kosten te delen, maar verder blijft het vragen om een financiële bijdrage beperkt tot algemene gelegenheden als een buurtbarbecue, een buurtfeestje, een verenigingsfestiviteit. In dit geval raad ik u aan om een appje terug te sturen met de vraag of u in termijnen mag betalen.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. CH schrijft

    Inzender, er is u een onbehoorlijke streek geleverd door uw ‘vrienden’. U hoeft niet op te draaien voor deze kosten. De vriendschap zal er wellicht niet van opknappen maar zijn mensen die zo te werk gaan echt uw vrienden? Over het verlies van hun tientje komen ze vast wel heen.

  2. JL schrijft

    Wie mensen te eten wil geven voor geldelijk gewin, moet een restaurant beginnen. Je vrienden uitnodigen voor een gezellig samenzijn met eten, om hen vervolgens de rekening na te zenden, is een verschrikkelijke rotstreek die te scharen valt onder de noemer “hebberigheid”. Nee, u hoeft dit niet te laten gebeuren. Ik zou niet betalen en nog eens goed overwegen of deze mensen de moeite van de vriendschap waard zijn!Sommige HTML is toegestaan