Spring naar inhoud


Dure kantoorkleding

Beste Beatrijs,

Door mijn relatie heb ik een compleet andere levensstijl en uitgavepatroon gekregen. In plaats van te shoppen bij de Bijenkorf koop ik mijn pakken tegenwoordig bij Prada en Gucci. Hoewel het eigenlijk niet meer hoeft, vind ik het prettig het idee te hebben ‘onafhankelijk’ van mijn vriendin te zijn en ik heb dus nog steeds mijn oude baan. Ik geniet van mijn nieuwe levensstijl en draag ook graag mooie kleren. Ik realiseer me dat ik in een luxe-positie verkeer vergeleken met de meeste van mijn collega’s. Vaak zijn mijn afzonderlijke kledingstukken duurder dan ons maandsalaris en ik krijg hier van sommige collega’s negatieve reacties over. Moet ik voor een betere relatie met mijn collega’s terugschakelen naar goedkopere kleding?

Prada-liefhebber

Beste Prada-liefhebber,

Uw collega’s weten onderhand wel dat u een man in bonis bent, of u nu iets goedkoops of iets duurs aantrekt. Zoals het nu ligt, denk ik: ga maar door met Prada en Gucci – u vindt het mooi en op zichzelf moet het uw collega’s niet kunnen schelen dat u toevallig van mooie kleren houdt. Zolang de pakken maar beantwoorden aan de formaliteitseisen van het kantoorbestaan – ik neem aan dat u het niet over glimmende, swingende feest-outfits hebt. Duur zijn ze anders wel. U hebt toch niet lopen rondbazuinen hoeveel die pakken kosten? Of loopt u misschien reclame te maken met allerlei zichtbaar opgestikte merken – dat is ook heel ordinair.

Toch geeft het scheve ogen als u al te demonstratief uitstraalt dat u dat schamele loon, waar de collega’s hard voor aan het bikkelen zijn, zelf helemaal niet nodig hebt. Ik doel niet alleen of niet speciaal op kleren, maar op iemands hele habitus. Mensen die bepaald werk doen, niet uit noodzaak om een inkomen te verwerven maar om iets om handen te hebben, lopen het risico door hun omgeving minder serieus te worden genomen. Ongeveer zoals de stem van een vrijwilliger net iets minder gezag heeft dan de stem van een professionele kracht. Het is niet raadzaam om teveel ruchtbaarheid te geven aan het feit dat u uw baan als financiële bodem onder uw bestaan best zou kunnen missen. Dat schept afgunst, naijver en minachting in de werkomgeving. Met het dragen van pakken waaraan duidelijk te zien valt dat ze meer dan een maandsalaris kosten, geeft u te kennen dat u uw baan, dat bedrijf, die collega’s niet nodig hebt. Dat is niet een heel verstandige zelf-presentatie, omdat uw collega’s u van de weeromstuit gaan zien als iemand die er toch maar voor spek en bonen bijzit. Maar nu u eenmaal begonnen bent met Prada, ga er dan vooral mee door. Het werk geeft de doorslag. Als u goed werk aflevert, raken uw collega’s wel gewend aan uw mild-excentrieke kledingstijl.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan