Spring naar inhoud


Kritische collega

Beste Beatrijs,

Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe baan bij een fijn bedrijf met leuke collega’s. In het kantoorgebouw is een kantine waar we de lunch kunnen gebruiken. Er is een ruim aanbod van lunchgerechten: naast belegde broodjes kun je ook een warme maaltijd krijgen, er is soep, kroketten, fruit, yoghurt enzovoort. Nu heb ik een collega die vaak commentaar geeft op wat ik op mijn dienblad laad: ‘Ben je alweer voor de warme maaltijd gezwicht?’ of ‘Kook je ’s avonds ook nog als je hier een warme lunch neemt?’ Vooral bij deze laatste opmerking voel ik me bijna schuldig als ik toegeef ’s avonds weer warm te eten. Ik vind haar opmerkingen vervelend. Zelf kiest zij voor de ‘gezondere, low-fat opties’ in het assortiment, waarschijnlijk in een poging om haar zwangerschapkilo’s kwijt te raken. Hoe kan ik haar op een vriendelijke manier duidelijk maken dat ze zich niet met mijn lunch moet bemoeien?

Controlerende collega

Beste Controlerende collega,

Ga niet tegen haar in, maar geef met haar mee. Stem van harte in met haar opmerking: ‘Ja, mijn lunch ziet er heerlijk uit, vind je niet? Beter dan de jouwe!’ U hoeft helemaal geen antwoord te geven op insinuerende vragen naar uw plannen voor het avondeten. Haal gewoon uw schouders op en zwijg. Of u zegt pinnig: ‘Of ik vanavond warm ga eten? Weet ik nog niet. Mag ik je morgen laten weten wat het is geworden?’ Laat uzelf niet op de kast jagen door haar steken onder water. Uiteindelijk zet uw collega alleen zichzelf voor gek met haar malle kritiek.

Artikelen in Collega's, Eten en drinken.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. fleur schrijft

    Zeg gewoon tegen die irritante collega dat jij, in tegenstelling tot zij, het kan hebben.
    Eigenlijk hoef je haar niet eens te noemen. Zeg gewoon: ‘Ik kan het hebben.’ Dat zegt ook wel weer genoeg.

  2. Tirza schrijft

    Ik hoor het van de andere kant. “Moet je niet wat meer eten?” Met als gevolg dat ik me ongemakkelijk ga voelen en daardoor mijn eten niet lekker op kan eten.
    Geef gewoon één keer een duidelijk antwoord en verwijs hier alle volgende keren naar. (“Ik hoef mijn antwoord van gister toch niet te herhalen?”)Sommige HTML is toegestaan