Spring naar inhoud


Kritische grootouders

Beste Beatrijs,

Ik ben een studente van 23 en sinds twee jaar heb ik een vriend. Mijn opa en oma die erg gesteld zijn op etiquette, hebben aan mijn ouders laten weten dat ze mijn vriend niet geschikt voor mij vinden. Dit oordeel hebben ze geveld, omdat hij van huis uit niet heeft meegekregen hoe hij zich in een gezelschap moet gedragen (opstaan om te begroeten, hand geven, afscheid nemen). Daarbij studeert hij filosofie en mijn opa en oma zien daar geen toekomst in. Ik voel mij hierdoor zeer gekwetst, maar wil ook graag dat hij geaccepteerd wordt. Moet ik hem vragen om bepaalde manieren te leren? En hoe kan ik mijn opa en oma laten weten dat ik het niet waardeer dat ze zich bemoeien met mijn relatie?

Kritiek van opa en oma

Beste Kritiek van opa en oma,

Haal uw schouders op over de uitlatingen van uw grootouders. Zij hebben niets te maken met uw partnerkeuze. Zij zijn niet gerechtigd om hun afkeur te laten blijken en u zou zich te goed moeten voelen om in de verdediging te schieten. Zij gaan buiten hun boekje door misprijzend commentaar te geven op uw liefdesleven. Hun mening over de toekomst van filosofiestudenten doet niet ter zake. Laat uzelf niet op de kast jagen. Ga geen discussie aan en negeer het verder.

Afgezien daarvan kan het geen kwaad om uw vriend enige instructies te geven over hoe hij zich in gezelschap dient te gedragen. Vertel hem dat het u is opgevallen dat hij a. mensen niet begroet heeft, b. niet opstaat bij het zich voorstellen en c. niet correct iedereen een handje heeft gegeven bij het afscheid. Spoor hem aan om deze simpele omgangsregels voortaan wél in acht te nemen. Dat komt hem niet alleen van pas in de omgang met uw familie, maar ook in de rest van zijn leven.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Liefde en relaties, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan