Spring naar inhoud


Intimiderend buurtkind

Beste Beatrijs,

Mijn dochtertje (twee jaar) begint net wat in de buurt te spelen en zo leer ik ook de buurtkinderen kennen. Vorige week kwam er een meisje van een jaar of zes op mijn dochter afgelopen: ‘Jij mag niet in de speeltuin spelen, want daar spelen wij’. Wij reageerden hier niet op, waarna het meisje haar speelgoedpistool op mijn dochter richtte en zei: ‘Poef, nu ben je dood!’ Ik stond met stomheid geslagen. Dit kind loopt vaker met een speelgoedpistool rond in de buurt. Hoe reageer ik hier goed op? Doe ik er verstandig aan haar ouders eens te bezoeken of juist niet?

Dreigende taal

Beste Dreigende taal,

Dit soort akkefietjes is te onbelangrijk om ouders voor aan te spreken. U kunt beter het buurmeisje zelf corrigeren. Dat gaat het beste wanneer u een relatie tot stand hebt gebracht. Vraag in zo’n geval eerst eens vriendelijk hoe het kind heet. Vervolgens vertelt u haar hoe uw dochter heet, en u geeft het buurkind een klein lesje: ‘Melissa, jij weet natuurlijk best dat alle kinderen in de speeltuin mogen spelen. Daar ben je groot genoeg voor. Vertel eens, hoe heten jouw vriendjes? Heb je ook broertjes en zusjes?’ Breng een gesprekje op gang. Op die manier leidt u het kind af en leert u haar tegelijk kennen. Dat laatste is handig voor de toekomst.

Uw dochter is pas twee, dus voorlopig zal zij niet zonder toezicht buiten spelen en kunt u makkelijk in de gaten houden of het goed gaat. Aan speelgoedpistooltjes hoeft u niet zo zwaar te tillen. Kinderen spelen nu eenmaal fantasiespelletjes en het maakt niet uit of ze dat doen met een in een bepaalde vorm gegoten, schreeuwerig gekleurd stuk plastic of met een opgeraapte tak. Roep het kind tot de orde, wanneer er fysieke agressie bij te pas komt: ‘Melissa! Het is niet aardig om andere kinderen pijn te doen!’

Artikelen in Buren, Taalgebruik.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan