Spring naar inhoud


Plasongelukjes

Beste Beatrijs,

Ons dochtertje van drieënhalf jaar krijgt regelmatig de buurjongen te spelen van dezelfde leeftijd. Dit jongetje is nog niet helemaal zindelijk, maar komt wel altijd zonder luier bij ons. Dit maakt dat wij steeds op moeten letten of hij naar de wc moet en dat hij regelmatig te laat is en dan onze wc onder plast of erger: de bank of het vloerkleed. Ons enthousiasme om het jongetje hier te laten spelen neemt af, omdat wij geen zin hebben om steeds zijn ongelukjes op te ruimen. Wat te doen?

Geen luier

Beste Geen luier,

Laat de kinderen zoveel mogelijk buiten spelen. Begrijpelijk hebt u geen zin om steeds plasongelukjes op te ruimen. Vraag aan de ouders of ze hun kind een preventieve luier willen omdoen, wanneer hij in uw huis komt spelen. Als dat ingewikkeld is, omdat het kind zonder luier en op eigen initiatief bij u binnenwandelt, kunt u vragen of de ouders een paar luiers van hem aan u op voorraad willen geven, zodat u het kind er zelf een om kunt doen.

Artikelen in Buren, Kinderopvoeding.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Erma schrijft

  Ik heb ook een zoontje dat laat zindelijk was. Huisarts, consultatiebureau en de kleuterjuf gaven juist het advies de luier zo veel mogelijk af te laten. Luiers absorberen tegenwoordig zo goed dat sommige kinderen de noodzaak niet ervaren om überhaupt zindelijk te worden.
  Wij hadden hier in het begin moeite mee. We kozen ervoor toch weer een luier om te doen als we op bezoek gingen of een ander uitje ondernamen. We hoopten dat het voldoende zou zijn om thuis te oefenen, en dat is het voor veel kinderen ook, maar niet voor onze zoon. Wij hebben van alles geprobeerd: een week volledig thuis houden om het zindelijk worden fulltime te oefenen, stickers, spaarsystemen waarmee zoon voor cadeautjes kon sparen. Het mocht allemaal niet baten.
  Voor ons zorgde dit voor de nodige stress: onze zoon naderde de basisschoolleeftijd en de basisschool eist dat kinderen zindelijk zijn voordat ze naar school gaan. Wij vreesden dat de basisschool ons kind zou weigeren, wat ten eerste ons kind zou tegenhouden in zijn ontwikkeling maar daarnaast ook voor ons een probleem zou opleveren wat betreft de opvang van ons kind onder werktijd.
  Zoon zou na de zomervakantie naar school gaan. Voor de zomervakantie ging hij een paar dagen wennen. Wij hebben toen ook zijn probleem besproken met de juf. Zij was heel stellig: de luier moest volledig af, geen uitzonderingen meer, dat was de enige manier om zindelijkheid af te dwingen.
  Vanaf toen heeft onze zoon geen luier meer om gehad, ook niet tijdens bezoek en uitstapjes. Gelukkig had onze omgeving hier begrip voor. Wij deden omgekeerd ons best ongelukjes tijdens bezoek te voorkomen door zoon extra vaak naar de wc te sturen. Langzaam merkten we verbetering. Hij is nu vierenhalf en heeft nog steeds af en toe ongelukjes, maar het gaat ook vaak dagenlang goed en we hebben er vertrouwen in dat het uiteindelijk helemaal goed komt.
  Het buurjongetje van de briefschrijver is momenteel drieënhalf, wat betekent dat ook hij binnenkort naar school zal moeten en er dus echt haast gemaakt moet worden met zindelijk worden. Ik kan het dan ook niet eens zijn met het advies van Beatrijs om een preventieve luier om te doen. Bij ons zou een dergelijk verzoek ertoe hebben geleid dat wij ons zoontje voorlopig helemaal niet meer hadden laten komen spelen, omdat we onze beperkte successen niet onmiddellijk weer de nek om wilden draaien.
  Ik snap uiteraard dat u niet blij bent met plasongelukjes op de bank. Voorlopig is het zomer en kunnen de kinderen veel in de tuin spelen. Misschien is het ook een idee om een doek o.i.d. over de bank heen te leggen als het jongetje komt spelen. Ook zou u voorlopig het aantal bezoeken enigszins kunnen beperken. In plaats daarvan zou uw dochtertje bij de jongen thuis kunnen gaan spelen. Als de ouders consequent geen luier meer omdoen, zal de zindelijkheid van het jongetje vast aanzienlijk verbeterd zijn tegen de tijd dat het weer herfst wordt.
  Ik hoop dat mijn ervaring kan helpen wat begrip op te brengen voor de jongen en zijn ouders: hij zal vast niet expres in zijn broek plassen en zijn ouders zitten wellicht al met de handen in het haar.

 2. Stella schrijft

  Het alternatief is de ouderwetse katoenen luier als hij op bezoek komt. Daar is niets comfortabels aan en er gaat een flink deel van de plas in zitten. Hij merkt alles van die natte luier. Na ongelukjes natuurlijk naar huis sturen voor droge broek en droge luier. Hij zal zo snel merken, dat tijdig naar de wc gaan grote voordelen heeft.Sommige HTML is toegestaan