Spring naar inhoud


Vriendje haalt kattenkwaad uit

Beste Beatrijs,

Mijn zoontje van acht heeft in de buurt slechts één vriendje, ‘Kees’, met wie hij buiten kan spelen, zonder dat er afspraken zijn gemaakt. Andere vriendjes wonen te ver weg. Het probleem is dat dit jongetje een uiterst onrustig ventje is, dat nauwelijks kan stilzitten en bij het spelen altijd acties onderneemt die wij niet goedkeuren: aan auto’s zitten, harde boomvruchten naar voorbijgangers gooien, bij mensen naar binnen loeren, enzovoort.

Mijn zoon laat zich eigenlijk een beetje meeslepen bij die acties. Een extra complicatie is dat de moeder van Kees mijn liefste vriendin is. Zij en haar man nemen het gedrag van hun kind absoluut niet zwaar op. Ik vind dat de jongens ‘gewoon’ moeten spelen, maar ik wil ook onze vriendschap niet op het spel zetten.

Hoe krijg ik Pietje Bell op het rechte pad?

Beste Hoe krijg ik,

Kees houdt van kattenkwaad en daarin staat hij als achtjarig jongetje niet alleen. Het is heerlijk om vrij buiten te spelen, maar veel activiteiten die op jongetjes een grote aantrekkingskracht uitoefenen hebben zo hun bezwaren. Spijtig voor de kinderen, maar dat moeten ze dan maar leren. Auto’s zijn heilige koeien, dus daar moeten ze van afblijven, op straffe van woedende eigenaars. Buurtbewoners beloeren en besluipen kan als onderdeel van een spel nog wel door de vingers worden gezien, al kan ook dit te ver gaan, maar voorbijgangers bekogelen kan natuurlijk niet. Dat moet u gewoon verbieden. We willen niet dat er gewonden vallen. Verbied de activiteiten die u over de schreef vindt gaan, waarbij de geschatte irritatiefactor voor de buurtgenoten de doorslag moet geven. Belletje trekken is erger dan met waterpistolen op geparkeerde auto’s spuiten. Niet mikken met water of objecten op bewegende doelen kan een grondregel zijn. Verhoog eventueel tijdelijk uw supervisie door af en toe te controleren wat ze uitspoken in de buurt. Overleg met uw vriendin van tevoren is niet nodig. Incidenten kunt u beter achteraf bespreken. Als Kees zegt: ‘Maar van mijn moeder mag het wel,’ dan zegt u: ‘Dat zullen we nog wel eens zien. Van mij mag het niet, en dus gebeurt het niet.’

Artikelen in Kinderopvoeding, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan