Spring naar inhoud


Mag een vader het damestoilet betreden?

Beste Beatrijs,

Ik ben als jonge vader elke vrijdag met groot plezier thuis om samen met mijn dochter (bijna twee jaar) een leuke dag te hebben. Het treinritje naar de stad is voor haar een groot feest. We zijn dan wel een paar uur van huis, waardoor zich op enig moment de noodzaak aandient om haar luier te wisselen. We gaan altijd wel ergens even zitten en iets drinken. Waar ik tegenaan loop is dat verschoningsmogelijkheden in de horeca zich bevinden op de vrouwentoiletten en nooit op de herentoiletten. Wat zegt de etiquette hierover? Kan ik mijn dochtertje verschonen op het damestoilet?

Kind verschonen

Beste Kind verschonen,

Ja, hoor, u mag absoluut de vrouwentoiletruimte betreden om daar uw dochtertje te verschonen. Geen enkel probleem. Toiletten in openbare ruimtes worden sowieso steeds vaker voor beide seksen toegankelijk (de zogeheten genderneutrale wc), dus u kunt daar rustig met uw dochtertje naar toe. Ook als ze groter wordt, geen luiers meer heeft en naar de wc moet, kunt u als vader haar prima naar de dames-wc begeleiden.

Artikelen in Horeca, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anna schrijft

  Hoi Beatrijs,
  Ik meen me te herinneren dat je advies over begeleid toiletbezoek (dus niet verschonen) ‘vroeger’ anders was. Ik heb gelezen (in je boek of hier op de website, weet niet meer) dat je toen het advies gaf dat het geslacht van de begeleider leidend is. En dus: meisje dat zelfstandig van de wc gebruik kan maken, maar wel begeleid moet worden door vader, moet naar het herentoilet.
  Is je advies gewijzigd omdat we nu met de tijd meegaan o.a. door de genderneutraliteit?

 2. Marie schrijft

  Als vrouw zie ik regelmatig vaders met kinderen in het damestoilet. Daar heb ik nog nooit iemand een probleem van zien maken. De dames hebben toch een eigen hokje om te plassen, het stoort niemand en zelf heb ik alleen maar waardering voor vaders die deze taak zonder schroom op zich nemen.

 3. Beatrijs Ritsema schrijft

  Het is in zoverre veranderd dat de verschoningsruimte voor baby’s zich bijna altijd in de damestoiletten bevindt. Dus dan moet een vader daar wel heen. Wanneer het kind (m/v) geen luiers meer draagt, kan de vader kiezen. Met een zoontje zal hij naar de Heren gaan, met een dochtertje waarschijnlijk toch eerder naar de Dames. Ook omdat het kind zelf dat liever wil. Denk ik.Sommige HTML is toegestaan