Spring naar inhoud


Kind vertellen over echte vader

Beste Beatrijs,

Wanneer vertel je je kind dat zijn vader niet zijn biologische vader is maar wel van zijn broertje?

Waarheidslievende moeder

Beste Waarheidslievend,

Het hangt er een beetje van af waar de biologische vader van uw kind uithangt. Bent u gescheiden (maar hebt u geen contact meer met deze ex en vader)? Weet u überhaupt wel wie de vader is? Bent u kunstmatig geïnsemineerd? Dat zijn allemaal verschillende verhalen. Het ene is makkelijker aan een kind uit te leggen dan het andere. Een vuistregel is: hoe meer mensen in uw omgeving weten dat uw huidige man/vriend niet zijn vader is, hoe eerder u het hem moet vertellen. Anders hoort ie het wel van een ander. Als helemaal niemand het weet (behalve u en uw man), dan kunt u ermee wachten tot hij een jaar of vijf is. Als anderen het wel weten, moet u hem zo vroeg mogelijk het ware verhaal van zijn oorsprong vertellen, natuurlijk op een manier die bij zijn leeftijd past.

Artikelen in Kinderopvoeding.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. A.J. de Jong schrijft

    Ik ben getrouwd met een vrouw die 2 kinderen heeft. Deze leerde ik kennen toen de kinderen 3 en 4 jaar oud waren. Ze zijn nu 24 en 23 jaar.
    Wij hebben in een eerder stadium, toen ze ongeveer 14 en 15 jaar verteld dat ik niet de biologische vader ben. Hun reactie was “jij was er toen we ziek waren, jij was er als we verdriet hadden, jij was het die ons opgevoed heeft. Mijn advies vertel het de kinderen op een moment dat jou geschikt lijkt, maar wees altijd een goede vader voor ze en beperk ze niet als ze willen zoeken naar hun biologische vader. M.A.W. wees gewoon een goede vader voor de kinderen ook al heb je ze niet verwekt. Ik ben trots op mijn kinderen, ik noem ze heel bewust geen stiekinderen, want ik heb gevoel dat ik ervoor hun ben.

    een zeer trotse vaderSommige HTML is toegestaan