Spring naar inhoud


Om stilte vragen in Turks stoombad

Beste Beatrijs,

Elke maandagmiddag gaan we met een paar vriendinnen naar het zwembad en doen mee met de cursus ‘bewegen voor ouderen’. Daarna zwemmen we een paar baantjes en zitten nog even in het bubbelbad en in het Turkse stoombad. In zo’n stoombad zit je met een aantal mensen, en de bedoeling is dat je daar ontspant en tot rust komt. Jammer genoeg zijn er mensen die het rustuurtje gebruiken om op luide toon alle gebeurtenissen van de afgelopen week door te nemen, compleet met ziektegeschiedenissen, falende dokters, vervelende buurvrouwen, enzovoort. Het zijn altijd dezelfde vrouwen en iedereen ergert zich eraan, maar niemand durft er wat van te zeggen. Mijn vraag is nu: mag je vragen om ‘rust in de tent’ of moet je je oren maar dicht houden? Op een andere tijd gaan lijkt misschien een oplossing, maar we zijn gebonden aan de lesuren. Ik ben benieuwd wat u zou doen in zo’n geval.

Stomend in het Turkse bad

Beste Stomend,

Zelf zou ik denk ik blijven luisteren, want ik ben altijd wel nieuwsgierig naar de gesprekken van andere mensen, zelfs als ze over voorspelbare en vervelende dingen praten. Maar ja, ik ben journalist, dus het hoort bij mijn vak. Ik kan me wel voorstellen dat u het irritant vindt om onbenullig geklets van onbekenden aan te moeten horen. Aan de andere kant: het Turkse bad is natuurlijk geen stiltecoupé, mensen mogen daar gewoon een gesprek voeren.

Misschien moet u toewerken naar volumevermindering. U schrijft dat er op ‘luide toon’ wordt gesproken. Vraag deze vrouwen op een vriendelijke manier (en verontschuldig u een paar keer, dat kan nooit kwaad) of ze misschien wat zachter zouden kunnen spreken, want u gebruikt het stoombad als een ontspanningsruimte om tot rust te komen. En met dat harde spreken lukt dat niet. Als u uw toon rustig en beleefd houdt, doen ze waarschijnlijk wel wat u vraagt.

Spreek met uw vriendinnen af dat iemand anders de volgende keer dezelfde vraag zal stellen, als alles natuurlijk weer van voren af aan begint. En de week daarna weer een ander. Op een gegeven moment zullen ze beginnen te fluisteren, zodra ze uw groepje binnen zien komen.

Artikelen in Het publieke domein, Scholen en verenigingen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan