Spring naar inhoud


Vrouw heeft Korsakov

Beste Beatrijs,

Ik ben 24 jaar getrouwd. Mijn echtgenote heeft in 2000 het syndroom van Korsakov gekregen als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Tegen die alcohol heb ik zes jaar lang gevochten en verloren. Na de behandeling is haar kortetermijngeheugen beschadigd. We zijn nu vier jaar verder. De intieme momenten zijn er al tweeënhalf jaar niet meer. Ze is erg opvliegend en we hebben om de kleinste dingen ruzie. Nu heb ik een andere vrouw leren kennen, op wie ik hevig verliefd ben geworden en die mijn gevoelens deelt. Ik moet de hele dag aan haar denken en zij aan mij. Ik denk er over om toch te gaan scheiden, maar wat moet er dan van mijn vrouw worden? Zij kan door haar korsakov niet zelfstandig wonen. Weet u ook of er instellingen zijn waar ze heen kan?

Man tussen twee vrouwen

Beste Man tussen,

Er zijn zeker instellingen voor Korsakov-patiënten, namelijk verpleeghuizen, maar het is de vraag of uw vrouw daar in wil. Voor verpleeghuis-opname moet je lichamelijk of geestelijk echt ver heen zijn en zoals u het beschrijft, krijg ik niet de indruk dat zij haar verstand totaal heeft verloren. Ze mag geheugenproblemen hebben en van karakter zijn veranderd, maar ze is (nog) niet dement. Als uw vrouw er niet in wil, dan zal het u niet lukken om haar er kwaadschiks in te krijgen. Bovendien nemen ze haar niet op – er zijn dringender gevallen met meer prioriteit. Ik raad u aan met uw huisarts hierover te spreken. Die kent uw situatie en weet wat de mogelijkheden zijn. Voor dit soort patiënten bestaat bijvoorbeeld ook dagopvang. Intussen kunt u zelf proberen om een oppas of een verzorger te vinden, die voor een uurtarief bij uw vrouw zit, terwijl u gezellig af en toe een dagje of nachtje met uw vriendin doorbrengt. Echtscheiding lijkt me in dit stadium onverstandig. U laat uw vrouw dan volledig in de steek, in het volle besef dat ze niet voor zichzelf kan zorgen. Dat is wel erg harteloos. Er is geen noodzaak om te scheiden – uw vrouw kan toch geen serieuze spaak in het wiel steken, als het gaat om de bloeiende verhouding tussen u en uw geliefde.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Vreemdgaan, Ziekte.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan