Spring naar inhoud


Ongewenst medisch advies

Beste Beatrijs,

Bij toeval is bij mij (vrouw van in de vijftig) een hartafwijking ontdekt. Het gaat niet om iets levensbedreigends, maar de huisarts wil toch dat de cardioloog een oordeel uitspreekt en dus staat er over een paar weken een uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis gepland. In mijn familie- en kennissenkring heeft een aantal mensen een hartaanval gehad. Met ongetwijfeld de beste bedoelingen proberen deze mensen mij ervan te overtuigen dat ik onmiddellijk een afspraak met de cardioloog moet eisen. Volgens hen laat ik me met een kluitje in het riet sturen, en ben ik een sukkel die braaf doet wat de huisarts zegt. In de aanloop naar het onderzoek zal er een kastje worden geplaatst voor 24-uursregistratie. Een impressie van reacties: ‘Waardeloze dingen’, ‘Hoe kunnen ze dat nog doen?’ ‘Die kastjes doen niets!’, ‘Hoe kun je je dat laten aansmeren?’ Dit veroorzaakt zoveel stress dat ik me liever thuis opsluit dan deze mensen nog onder ogen kom. Weet u een adequaat antwoord voor mij?

Hoe stop ik beterweters af?

Beste Hoe stop ik beterweters af,

Uit wat u is overkomen kunt u een belangrijke les trekken: bespreek voortaan uw kwalen of lichamelijke tegenslag met zo min mogelijk mensen. Hooguit met uw partner of één goede vriendin, maar voor de rest niemand! Die mensen hebben er niets mee te maken, ze zijn geen arts en het feit dat u openheid verschaft over uw privé besognes geeft hun een vrijbrief om zich ermee te bemoeien, ongewenste adviezen te verstrekken en tot in lengte van dagen te blijven informeren naar de laatste medische bulletins.

Dat wil u allemaal niet. Voorlopig ligt u niet op apegapen en is er geen reden dat uw kennissenkring in rep en roer raakt. Uw gezondheid is een zaak tussen uw huisarts, uw cardioloog en u. U kunt beter uw huisarts vertrouwen dan familieleden en kennissen die ook eens een akkefietje met hun hart hebben gehad. Voer het onderwerp in z’n geheel af van de gespreksagenda in uw sociale kring. Eén persoon om dit onderwerp mee te bespreken (iemand die rustig luistert zonder u in een bepaalde richting te dwingen) moet voldoende zijn. Tegen alle anderen die u in de komende weken blijven doorzagen over uw hartproblemen liegt u er keihard op los: ‘O, niets aan de hand, loos alarm, geen enkel probleem, ik voel me kiplekker, kunnen we het ergens anders over hebben?’

Artikelen in Ziekte.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Maria schrijft

    Beste,
    Ik zou het fijn vinden als iedereen zich eens met zijn eigen leven ging bemoeien in plaats anderen altijd maar ongevraagde adviezen te geven. Het is best irritant en je weet je soms geen houding te geven het enige wat je kunt doen is liegen dat alles oké is maar dan voel je je ook niet prettig dus soms wou ik graag dat mensen de mond gesnoerd werden en niet altijd een ander in een bepaalde richting gaat dwingen. Ze blijven vaak net zo lang zeuren tot je er gek van wordt. Laat iedereen toch zelf beslissen welke keuze ze maken. Ik kan mij daarom ook heel goed voorstellen dat zulke ongevraagde adviezen stress oplevert en dat je er gewoon overspannen van wordt.Sommige HTML is toegestaan