Spring naar inhoud


Ongewenst op kinderpartijtje

Beste Beatrijs,

De negende verjaardag van mijn zoontje nadert en daarmee een dilemma. Hij is erg duidelijk over wie van zijn klasgenoten op zijn feestje mogen komen. Op de lijst ontbreekt begrijpelijk een nogal dominant en vervelend jongetje, wiens moeder echter altijd erg aardig en behulpzaam is tegenover mij. Ik ben een alleenstaande moeder en wil het contact met haar graag goed houden. Kunnen mijn zoon en ik het maken om die jongen niet uit te nodigen?

Ongewenste verjaardagsgast

Beste Ongewenste verjaardagsgast,

Op deze leeftijd leiden kinderen nog geen onafhankelijk sociaal leven. Kinderfeestjes worden door ouders geregisseerd. Het lijkt mij dan ook geen goed idee om die jongen over te slaan voor het kinderpartijtje. De moeder zal er weet van krijgen en zich namens haar zoon gepasseerd voelen. Ook als u haar van tevoren uitlegt dat uw zoontje helaas totaal niet met die van haar kan opschieten, zal ze dat opvatten als impliciete kritiek op haar kind. Zo’n mededeling tussen bevriende moeders valt nooit lekker. Als u de relatie met deze moeder goed wilt houden, kunt u de jongen beter wél uitnodigen. Wanneer u opziet tegen zijn aanwezigheid, kunt u voorzorgsmaatregelen nemen om hem onder de duim te houden. Bijvoorbeeld door een extra supervisor op het feestje te vragen (liefst een stoere tienerjongen) die een speciaal oogje houdt op de kleine, hem zonodig joviaal tot de orde roept of hem afleidt als hij vervelend gedrag vertoont.

Artikelen in Kinderopvoeding, Verjaardag.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Julia schrijft

  Ik heb dit opgelost (tegenover de moeder) door mijn kind z.g. briefjes te laten kiezen ‘want hij wilde te veel kinderen uitnodigen’.
  Ik heb dit al twee keer gedaan in de afgelopen 3 jaar en de contacten zijn in beide gevallen goed gebleven.
  Het lot heeft tenslotte beslist, en niet ik of mijn kind…

  Met vriendelijke groet,
  Julia

 2. Ingrid schrijft

  Ik vind dat kinderen van 9 jaar wel een onafhankelijk zelfstandig leven hebben. Zij hebben vanaf groep 1 een vriendenkring opgebouwd waaruit zij heel goed en gefundeerd zelf een aantal kinderen kiezen die op hun eigen verjaardag mogen komen. Ten slotte is het hun verjaardag en niet die van jezelf om de eigen sociale contacten te onderhouden.
  Groet
  IngridSommige HTML is toegestaan