Spring naar inhoud


Kerstkind

Beste Beatrijs,

Onze zoon is (nu al bijna weer twee jaar geleden) op tweede Kerstdag geboren. Zijn eerste verjaardag werd gevierd op de dag zelf met enkele mensen. Een paar dierbare vrienden hadden helaas eigen familieverplichtingen en konden niet komen. Een ander zei: ‘Ik kom wel, want ik heb geen zin om de hele dag bij mijn ouders te zitten.’ Een familielid zei: ‘O, maar ik hoef met die en die niets voor de Kerstdagen af te spreken want ik zie haar toch wel op jouw zoons verjaardag.’ Het bevalt me niet dat mensen de verjaardag van mijn zoon gebruiken om hun Kerst op te leuken, omdat ze toch niets beters te doen hebben. Dit jaar zijn we op eerste Kerstdag bij mijn ouders, waar familieleden van plan zijn cadeautjes aan mijn zoon te geven, want ze hebben geen zin om de dag daarna weer te gaan reizen (naar ons). Hoe kan ik de viering van mijn zoons verjaardag zo organiseren dat het echt zijn feestje is?

Mijn kerstkindje valt erbuiten

Beste Mijn kerstkindje,

Uw zoontje heeft pech met z’n verjaardagsdatum. Hoewel, het had nog erger kunnen zijn: 5 of 25 of 31 december. Als hij de leeftijd van kinderpartijtjes bereikt, zult u zijn feestje altijd voor of na de kerstvakantie moeten houden (in de kerstvakantie is de helft van de genodigde kinderen weg op wintersport of naar de zon). U geeft kennelijk nu een soort van volwassenenfeestje voor uw nog kleine zoontje. Het handigste lijkt me om dat gewoon niet te doen. Ik zie ook niet wat daar het voordeel van is. Iedereen komt weer met cadeautjes aanzetten. Alsof uw zoontje niet al meer dan genoeg speelgoed en rotzooi in de kast heeft liggen. Gaat u zelf naar verjaardagen van kinderen van uw vrienden en familieleden? Dan sneeuwt uw agenda toch behoorlijk dicht met overbodigheid. Vier de verjaardag van uw zoontje op de dag zelf binnen de beslotenheid van het gezin. De decembermaand zit te vol met festiviteiten om mensen te laten opdraven voor de verjaardag van een peuter.

Artikelen in Feestdagen, Kinderopvoeding, Verjaardag.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mevrouw G. B-K (62 jaar) schrijft

  Schandalig antwoord aan een moeder die vraagt hoe het feestje te organiseren voor haar zoontje dat twee jaar wordt.
  Beatrijs: allerminst objectief; antwoord een grove kluit in het riet. Volstrekt voorbij gegaan aan de moeder die met liefde een fijn feestje wil geven. Dat zinnetje van Beatrijs: ‘om mensen te laten opdraven voor de verjaardag van een peuter’. Wat geringschattend en aanmatigend.

 2. Eric Ferguson schrijft

  Wij hadden ook dat probleem, de oudste en de jongste geboren in juli en zomer; vlak bij de andere twee verjaardagen, en meestal veel beter weer.
  Wat ook kan: op de echte verjaardag wel een kinderfeest aan huis met alle vriendjes, maar de cadeautjes op de halve verjaardag. Maar voor een echt Kerstkind is dat weer lastig.
  Wees als ouders inventief. Ik werd geboren in Juli 1931. Mijn ouders waren jarig op 14 en 18 januari. Dus kreeg ik als kind een kleine viering op “tussendag” 16 januari. Kindervreugd.Sommige HTML is toegestaan