Spring naar inhoud


Schoonouders niet op verjaardag zoontje

Beste Beatrijs,

Volgende week wordt ons zoontje één jaar, in zijn geval een bijzondere dag na bijna een half jaar ziekenhuis waaronder een maand op de intensive care met beademing. Omdat hij nog steeds ziek is, hebben we alleen mijn schoonouders, ouders en mijn zus en zwager uitgenodigd. Zij stonden het afgelopen jaar altijd voor ons klaar. Mijn schoonouders hebben volgende week haar oudste zus (over de 80) een paar dagen op bezoek met haar man. Dit echtpaar overnacht in een hotel en verblijft overdag bij mijn schoonouders. Vanwege het bezoek van deze familie willen mijn schoonouders niet op de verjaardag van ons zoontje komen. Ik ben hier niet blij mee en ik denk dat mijn houding tegenover hen in de toekomst zal veranderen. Eigenlijk wil ik hen hierop aanspreken, maar ik weet niet hoe ik dat moet doen, zonder het nog ongemakkelijker voor hen te maken. Aan de andere kant vind ik hun keuze van prioriteiten ook tegenover hun zoon niet correct.

Teleurgestelde schoondochter

Beste Teleurgesteld,

U maakt teveel ophef over de eerste verjaardag van uw zoontje. Dat hij een moeilijke tijd heeft gehad en nog heeft met ziekenhuisverblijf en ziekte is heel erg, maar in dit verband doet het er niet toe. Een verjaardag is alleen maar een datum. Het is verder niets bijzonders. Uw zoontje heeft nog niet eens besef van wat het betekent om jarig te zijn.

Uw schoonouders hebben voor een aantal dagen familieleden over de vloer. Dit zijn bejaarde mensen, met wie afspraken zijn gemaakt. Wie weet is het de laatste keer dat uw schoonouders op deze manier een paar dagen kunnen verkeren met hun naaste bloedverwanten. Wat u eigenlijk vraagt aan uw schoonouders is om hun eigen familie aan de kant te schuiven ten behoeve van een partijtje met úw ouders en úw zus/zwager – mensen die zij toch niet heel goed zullen kennen (uw zoontje zelf nogmaals heeft geen flauw benul). Ik denk niet dat u dat moet doen. Het lijken me de verkeerde prioriteiten. Ik neem aan dat uw schoonouders zeer betrokken zijn bij uw zoontje. Maar die betrokkenheid hangt niet af van verjaardagsbezoek op dag D, uur U. Die kunnen ze ook op een ander tijdstip laten blijken. Nodig uw schoonouders een weekje later uit. Dan hebben ze hun kleinzoon voor zich alleen, dat is voor kind en grootouders veel leuker dan zo’n kringzittende verjaardagsvisite. En neem het hun vooral niet kwalijk dat ze dringende andere besognes hebben.

Artikelen in Kinderopvoeding, Schoonfamilie, Verjaardag, Ziekte.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Hotske W. schrijft

    In eerste instantie was ik het eens met uw antwoord. De dame in kwestie moet het haar schoonouders niet al te kwalijk nemen. En zij moet zeker de verhouding door dit voorval niet laten verzieken. Maar ik vind het niet zo slim van die schoonouders. Je weet precies wanneer je kleinkind jarig is. Dan ga je geen afspraak maken met je zus en zwager. Die kunnen ook een week eerder of later komen. En als dat echt niet mogelijk is, dan ga je er gewoon een poosje tussenuit. Je hoeft toch ook niet de hele dag te komen! Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de verjaardagen van de kleinkinderen. Ook al valt dat lang niet altijd mee. Als wij onze bezoeken aan de schouwburg plannen kiezen wij niet iets uit wat op zo’n verjaardag valt. En als wij op reis gaan, plannen we het liefst zo dat niet telkens dezelfde verjaardag in die periode valt. Met een beetje goede wil van beide kanten moet dat lukken. En eigenlijk vind ik zo’n eerste verjaardag een hele gebeurtenis. Zeker na alles wat het ventje heeft doorgemaakt. Maar nog eens maak er geen ruzie om, want van het een komt het ander en daar doe je niemand een plezier mee.

  2. Cathy schrijft

    Helemaal eens met Hotske W. De eerste verjaardag van een kindje met een zware start betekent voor het hele gezin een feest; ook voor de ouders een belangrijk moment waarop je een start afsluit en als gezin dit wil vieren met familie. De schoonouders kunnen alsnog een uurtje komen, wellicht wil zus/zwager mee? Zij hadden met planning hier rekening mee kunnen houden, maar alsnog kunnen ze even langskomen. Ik snap heel goed dat de afwezigheid als pijnlijk ervaren wordt.Sommige HTML is toegestaan