Spring naar inhoud


Een nieuwe traditie verzinnen

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik hebben een zoontje van twee jaar en een dochter van tien maanden. We vinden het belangrijk om onze kinderen op te laten groeien met betekenisvolle familietradities. Ik heb dit in mijn jeugd gemist en wil dit graag aan mijn kinderen meegeven. Een van de tradities die we graag willen creëren is iets speciaals rond verjaardagen. Naast het organiseren van een leuke dag willen we elk jaar een mooi cadeau van blijvende waarde geven. Voor onze dochter hebben we het idee om haar met haar eerste verjaardag een sieradenkistje te geven en daarna elke verjaardag iets om dit kistje mee te vullen.

Wat zou voor onze zoon een mooi cadeau van blijvende waarde kunnen zijn? We denken aan postzegels of munten of misschien jaarlijks een fles wijn voor later, maar we zijn er nog niet uit. Hebt u suggesties op dit vlak?

Een speciale verjaardagstraditie

Beste Een speciale verjaardagstraditie,

Ik raad u aan om niet meer te maken van een kinderverjaardag dan wat het is. Een gezellige dag met cadeautjes, slingers, een versierde stoel en een verjaardagstaart met kaarsjes is voldoende. Als de kinderen groter zijn, kunt u een kinderpartijtje organiseren. Cadeaus voor later zoals sieraden om in een kistje te doen zijn overbodig. Een kind van drie vindt andere dingen mooi dan een meisje van zestien. U weet niet wat uw dochter op haar 18de mooi zal vinden. Bovendien moet u uw zoon gelijkwaardige dingen geven als uw dochter, en postzegels of munten staan natuurlijk in geen verhouding tot een sieraad van blijvende waarde. Misschien krijgt uw zoon helemaal geen belangstelling voor postzegels en dan heeft hij er niets aan. Als u per se iets lange-termijn-materieels wil doen ter gelegenheid van de verjaardag van uw kinderen, kunt u beter een spaarrekening voor hen openen, waarop u jaarlijks een bepaald bedrag stort. Als ze 18 jaar zijn, hebben ze dan een leuk spaarpotje voor een speciale aanschaf.

Een bekende verjaardagstraditie is dat de jarige mag beslissen wat er wordt gegeten. Kleine kinderen zullen roepen: pannenkoeken! of pizza! Als ze wat groter worden, zou u de traditie kunnen instellen om met het hele gezin uit eten te gaan in een restaurant naar keuze van de jarige.

Artikelen in Kinderopvoeding, Verjaardag.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Gerard schrijft

    Het betekenisvolle van de tradities rond de verjaardagen in onze familie lag niet in het verkrijgen van cadeautjes of de grootte ervan, maar inderdaad in de slingers, de versierde stoel zoals Beatrijs noemde. Ze lag ook in het zingen in de ochtend door de hele familie – hard was belangrijker dan zuiver, het niet hoeven helpen afwassen op die dag, dat er een foto van je werd genomen in je uppie, dus zonder broers en zussen naast je, of het half uurtje dat je later naar bed mocht. Het waren geweldige verjaardagen omdat je van de rest van de familie het idee kreeg dat je speciaal was.Sommige HTML is toegestaan