Spring naar inhoud


Te goed opgevoed?

Beste Beatrijs,

Ik heb een klassiek correcte opvoeding genoten. Servet op schoot, mond afvegen voordat gedronken wordt, met twee stuks bestek eten, altijd in een overhemd lopen en nog veel meer. Sinds ik studeer en op kamers woon, heb ik veel vrienden die dat soort dingen niet geleerd hebben. Ik vind het niet erg dat ze ervan opkijken dat ik me anders gedraag dan zij, maar sommige mensen hebben het gevoel dat ik hen, door mijn ‘opgevoede’ gedrag, terechtwijs. Dit probleem is in het dagelijks leven nog wel overkomelijk, maar bijvoorbeeld tijdens galadiners wordt het verschil overduidelijk en voor sommige mensen echt pijnlijk. Het is echt niet mijn bedoeling om ze voor het hoofd te stoten, maar voor hen voelt dat wel zo. Ik heb er weleens over gedacht om ze een etiquetteboek cadeau te doen, maar zo’n boek geeft alleen maar een paar regeltjes en dat is niet genoeg om achttien jaar (gebrek aan) opvoeding te compenseren. Moet ik me nu in hun bijzijn ‘minder opgevoed’ gaan gedragen, of moeten zij maar accepteren dat sommige mensen zich anders gedragen dan zijzelf?

Te goed opgevoed?

Beste Te goed,

Dit is de omgekeerde wereld. U bent opgevoed met goede tafelmanieren, nette kleding, prettige omgangsvormen, en u blijkt andere mensen hiermee voor het hoofd te stoten?! Dit kan niet waar zijn. Wat hebben ze voor last van u, als u met mes en vork eet, overhemden/dassen draagt en beleefd om de salade vraagt in plaats van glazen om te stoten bij het over de tafel reiken? En bij galadiners gaat u helemaal gebukt onder disgenoten die in uw gedrag een reprimande voor zichzelf aantreffen, schrijft u. Ik kan me hier eerlijk gezegd niets bij voorstellen. Waar wordt men pijnlijk door getroffen bij zo’n diner? Dat u galakleding draagt? Dat u rechtop aan tafel zit in plaats van onderuitgezakt? Dat u beurtelings met uw linker- en uw rechtertafeldame een prettige conversatie voert? Dat u wacht met eten tot iedereen voorzien is en het niet gulzig of smakkend naar binnen slokt? Dat u niet starnakel dronken wordt?

Ik denk niet dat mensen 18 jaar opvoeding nodig hebben om zich beschaafd te gedragen bij een etentje (galadiner of gewoon). De regels zijn eigenlijk heel simpel. Ga onverstoorbaar door met u te gedragen zoals u dat gewend hebt en schenk geen aandacht aan misprijzend commentaar. Wie weet oefent u nog een beschavende invloed uit op uw omgeving.

Artikelen in Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Eline schrijft

  beste,

  Ik ben slechts 18 en ik kan me soms mateloos ergeren aan het “verkeerde” gedrag van leeftijdsgenoten (18).
  Zelfs de basis van beleefdheid is niet meer gekend.

  Ik ben blij te lezen dat er toch mensen zijn die er nog iets van kennen.

 2. Nettie schrijft

  Ik at geregeld bij een vriendin (nu wonen we te ver uit elkaar), die bepaald niet was opgegroeid bijvoorbeeld met servetten, en die had ze dan ook nooit in huis. Ik vroeg simpelweg om een theedoek om op schoot te leggen, en die kreeg ik altijd zonder commentaar. Hoogstens iets van ‘O ja’. Nooit iets van ongenoegen gemerkt.Sommige HTML is toegestaan