Spring naar inhoud


Slechte tafelmanieren

Beste Beatrijs,

Zelf doe ik altijd mijn uiterste best om de omgangsvormen in acht te nemen. Soms echter neemt mijn bezoek het wat minder nauw met de etiquette. Een voorbeeld: ik mag graag voor een grotere groep mensen een diner organiseren. Dit wordt door genodigden zeker op prijs gesteld, maar de laatste maanden kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat mijn inspanningen niet op waarde worden geschat. Mannelijke gasten nemen plaats aan tafel voordat de dames allemaal zitten, er wordt met eten begonnen alvorens iedereen is bediend, mensen lijken niet op de hoogte van de specifieke functies van het aanwezige bestek… Het lijkt misschien wat ouderwets, maar ik hecht waarde aan correcte omgangsvormen.

Natuurlijk kan ik niet zonder meer tijdens een diner uitvaren tegen mijn gasten, maar het steekt wel, gezien de tijd en moeite die ik in deze avondjes investeer. Hoe kan ik mijn gasten duidelijk maken wat mij dwars zit? Ik kan ze natuurlijk bij een volgende gelegenheid niet meer uitnodigen, maar dat zie ik niet als een adequate oplossing.

Omgeven door lompe gasten

Beste Omgeven door,

Aan wat u signaleert is heel weinig te doen. Het is onmogelijk om tegelijkertijd de rol van gastvrouw en van opvoeder te vervullen. De enige mensen die u kunt opvoeden in de correcte tafeletiquette zijn kinderen. Maar uw gasten? Die door u uitgenodigd zijn voor een heerlijke maaltijd en een sprankelende conversatie? Nee, die kunt u met geen mogelijkheid de les gaan zitten lezen.

Nu zijn niet alle etiquette-schendingen die u opnoemt even erg. Dat sommige heren, als het hele gezelschap naar de eettafel dromt, net even een paar seconden eerder zitten dan sommige dames kan ik niet zo’n ramp vinden. U bedoelt waarschijnlijk dat heren de stoel voor hun tafeldame naar achteren moeten trekken en aanschuiven, en daarna pas zelf gaan zitten. Maar dat gebeurt nog maar heel zelden. Het is geen standaard etiquette meer. Dan hebben we de bestekproblemen. U bedoelt dat uw gasten het bestek dat voor het voorgerecht is bestemd, gebruiken voor het hoofdgerecht en andersom? Of dat ze eten met de vork in de rechterhand en de linkerhand op schoot? Of dat ze de opscheplepels aflikken? Alleen in het laatste geval ingrijpen, lijkt me. Als de gasten zo ver gaan, moet u de lepel afpakken, zeggen: ‘Sorry, deze is voor algemeen gebruik’, naar de keuken snellen om hem af te wassen en weer op tafel leggen. Dat zal hen leren. Voor de rest zou ik het gehannes met bestek maar laten zitten.

Alleen het beginnen met eten voor iedereen is bediend is een echte doodzonde. Dit kan niet, en dat weet ook iedereen. Als u dat ziet gebeuren, kunt u het misschien oplossen door onopvallend naar hen toe te sluipen en hen honingzoet in het oor te fluisteren: ‘Zullen we even wachten met eten tot iedereen zo ver is.’ U gebruikt de onder hulpverleners populaire ‘wij’-vorm, een als suggestie vermomde gebiedende wijs. Het is een paardenmiddel. De overtreders zullen zich rot schamen, maar dat moet dan maar even. Probeer voor de rest u zo min mogelijk te ergeren. Ik mag toch hopen dat uw gasten zich uit onnozelheid zo gedragen en niet opzettelijk.

Artikelen in Eten en drinken, Traditionele etiquette, Visite.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan