Spring naar inhoud


Gebruikt als gratis taxi

Beste Beatrijs,

Ik ben een jongen van 20 die de auto van zijn ouders mag gebruiken als dat uitkomt. Uiteraard betaal ik de verreden brandstof zelf. Wij wonen op het platteland. In mijn vriendengroep is een wekelijkse caféavond vaste prik. Sinds ik mijn rijbewijs heb, rij ik de hele club (vier personen). Ik ben ook de enige die in het bezit is van een roze papiertje. Er is in die anderhalf jaar nooit gevraagd naar benzine- en parkeerkosten, dus rijd ik zonder vergoeding iedereen rond. Dat vond ik nooit zo’n punt, maar met de huidige benzineprijzen is dat een flinke kostenpost voor mij als student. Ik zou graag een (bescheiden) vergoeding zien voor de ritten, maar ik wil tegelijkertijd mijn vrienden niet voor het hoofd stoten. Doordat zij niet rijden, heb ik het idee dat ze niet eens weten hoeveel dat kost. Ik wil ook niet vrekkig overkomen. Hoe pak ik dit het best aan?

De benzine wordt me te duur

Beste De benzine,

Er wordt misbruik van je gemaakt. Ook al beseffen je vrienden het niet, ze gebruiken je als gratis taxichauffeur. Maak er een eind aan door ze om een financiële bijdrage te vragen voor benzine en parkeren. Meer dan de prijs van een of twee caféconsumpties zal het hen niet kosten. Leg het hen maar uit. Zeg hoe duur de benzine is. Zeg dat ze voor de nachtbus ook zouden moeten betalen. Om van een taxi maar te zwijgen. Een bijdrage in de kosten is niet meer dan redelijk. Dat had je anderhalf jaar geleden al moeten regelen. Dat rondrijden van je vrienden betekent trouwens ook dat je niet of nauwelijks mag drinken op zo’n avond. Je bent voortdurend de Bob! Waarom gaan jullie niet gewoon fietsen naar het café? Een fris fietstochtje is gezonder en goedkoper. Bovendien blijf je dan baas over je eigen avond en hoef je niemand op te halen en weer thuis te brengen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Frans schrijft

    … en er wordt indirect misbruik gemaakt van je ouders. De benzine- en parkeerkosten zijn een deel van de totale kosten (afschrijving, onderhoud, verzekering, wegenbelasting en inderdaad benzine en tol/parkeerkosten. En wie betaalt de eigen kosten c.q. de vervangingswaarde als je hem in de prak rijdt?). Check de kilometerkosten op de website van de ANWB en deel die door vier (of door drie, dan krijg je nog wat voor het feit dat jij rijdt).

  2. Gerard schrijft

    Beatrijs gaat met haar advies ervanuit dat het platteland en café een fietsafstand is. Veelal is dat niet het geval en bovendien is het advies de fiets te nemen geen antwoord op de gestelde vraag.Sommige HTML is toegestaan