Spring naar inhoud


Ruzie over naamkeuze

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Mijn echtgenote en ik krijgen spoedig ons eerste kindje. We weten al dat het een zoon wordt en dus moest een jongensnaam worden bedacht. We waren het er snel over eens dat we een klassieke Nederlandse naam wilden. We kozen de naam ‘IJsbrand’, tot beider tevredenheid. Onze ouders stellen uiteraard belang in de zwangerschap en in het geslacht en de naam van het kind. Geheel onbevangen kondigden wij onze IJsbrand aan. Waarop de hel losbarstte. De ouders van mijn vrouw die Franstalig zijn hebben het moeilijk met een, voor hen, zogezegd onuitspreekbare (en vooral onbekende) Nederlandse naam en mijn moeder vindt de naam ‘afschuwelijk’ (onze smaken en voorkeuren botsen altijd). Zelf vind ik dat de naamkeuze het voorrecht van de ouders is. Ik vind het ook niet zo’n probleem om kritiek te krijgen van mijn moeder en schoonouders – dat versterkt alleen maar mijn voornemen. Maar mijn echtgenote lijdt onder de constante aanvallen en ongepaste opmerkingen en is de wanhoop nabij. Ze overweegt om op de valreep nog een andere naam te kiezen terwille van de lieve vrede. Dat krenkt dan weer mijn trots en zo krijgen we onderling ruzie. We vinden het allebei intriest dat wat een heel mooi moment zou horen te zijn door dit gekrakeel wordt vergald. De vraag is: hoe ontmijnen we dit?

Ruzie om een naam

Beste Ruzie om,

De belangrijkste les die u hieruit moet trekken is: nooit en te nimmer van tevoren praten over de naam van uw ongeboren kind. Niet met familie, niet met vrienden. Dit is een zuivere privé-aangelegenheid, die alleen de ouders aangaat. Door de naam al te vertellen hebt u de indruk gewekt dat anderen er ook iets over te zeggen hebben. Heilloze loslippigheid, want u kunt het toch nooit iedereen naar de zin maken. U hebt deze regel overtreden, en u ziet wat ervan komt: ruzie! Als u gezwegen had, en pas na de geboorte de naam onthuld had, dan waren de familieleden misschien nog steeds niet enthousiast geweest, maar dan was er niets meer aan te doen. Op een gegeven naam oefent men geen kritiek uit.

Hoe hier uit te komen? U bent nu de enig overgeblevene met een voorkeur voor de naam ‘IJsbrand’. Uw vrouw is intussen afgehaakt. Ook al ergert u zich eraan dat uw vrouw gezwicht is voor haar familie, feit blijft dat ze van gedachten is veranderd. Deze naam is (door uw beider toedoen) beladen geworden, dus kunt u er beter vanaf zien en opnieuw beginnen. Kies een nieuwe naam die u allebei mooi vindt, en alstublieft: vertel hem aan niemand voor de kleine is geboren, want anders begint het hele circus weer van voren af aan.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Ouders en volwassen kinderen, Schoonfamilie, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan