Spring naar inhoud


Ruzie over hagelslag

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van negen jaar en ik heb een jonger broertje en zusje. Elke ochtend bij het ontbijt en soms ook ’s middags bij de lunch is er ruzie om de funnies in de hagelslag. Soms heeft iemand er vijf en degene die er nul heeft, wordt dan boos. Mijn ouders willen die hagelslag eigenlijk niet meer kopen. Maar de kinderen vinden het heel lekker. Mijn moeder wil de hagelslag alleen nog kopen als we met een goede oplossing komen. Kunt u ons helpen?

Ruzie over broodbeleg

Beste Ruzie over broodbeleg,

Funnies zijn onzin. Ze smaken precies hetzelfde als hagelslagkorrels, ze hebben alleen een andere kleur en vorm. Omdat ze er grappig uitzien, zijn kinderen er tuk op. Dus kijken ze met scheve ogen naar andere bordjes en gaan ze schreeuwen als ze niks hebben. Dus strooien ze meer hagelslag op hun brood om nog een funnie extra te krijgen. Dus gaat het pak hagelslag eerder op. Dus moeten de ouders eerder naar de winkel om weer een nieuw pak hagelslag te kopen. Dus verdienen de fabrikanten meer geld, omdat al die kinderen steeds het halve pak hagelslag op hun boterham omkeren.

Het verstandigste zou zijn als je ouders een ander merk hagelslag kopen zonder funnies erin. Dan is het afgelopen met het gedonderjaag om niks en de verspilling. Er is heerlijke hagelslag zonder funnies te krijgen in de supermarkt.

Dit is een betere oplossing dan aan de kinderen vragen om op te houden met ruzie maken over onzin. Alles wat verschil maakt tussen kinderen (de een krijgt drie koekjes, de ander maar eentje) leidt tot onenigheid. Kinderen willen eerlijk behandeld worden en ze willen niet dat hun broertjes of zusjes meer krijgen dan zijzelf. Daar hebben die kinderen gelijk in. Er is door de dag heen al meer dan genoeg onvermijdelijk kindergebakkelei over wie er met de lego mag spelen, wie er achter de computer mag, wie het eerste de Donald Duck mag lezen en wie de afstandsbediening mag vasthouden. Gelegenheid te over om te leren delen, beurt afwachten, verlies incasseren, enzovoort. Daar hoeft geen extra splijtzwam van op winst beluste hagelslagfabrikanten bovenop te komen. Weg met de funnies!

Artikelen in Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Martijn schrijft

  Om te beginnen, funnies zijn wel degelijk lekkerder dan ‘gewone’ hagels (al is het door de vorm en kleur, bewezen is dat smaak niet louter afhangt van bestanddelen).
  Uit mijn kindertijd herken ik dit ‘probleem’ ook wel.
  Echter om nu te stellen dat gezinnen geen hagelslag met funnies meer moeten gaan kopen ‘omdat het vuile commercie is’, lijkt mij overdreven.
  Oplossingen bestaan wel degelijk, maar zijn inderdaad wellicht vergezocht maar in mijn optiek wellicht toch doeltreffend.
  “Geef dan eens een voorbeeld van zo’n oplossing?” hoor ik u denken. Wel, ik zal er één geven:
  Zet aan de ontbijttafel een telraam/turflijst met het aantal gegeten funnies per kind. Weliswaar een studentikoze oplossing, maar wellicht helpt het. Statistisch gezien zal iedereen op den duur ongeveer hetzelfde aantal funnies krijgen en zal de turflijst/het telraam ongeveer op hetzelfde aantal komen te staan, duidelijk zichtbaar voor de kinderen. (aangenomen dat iedereen ongeveer evenveel hagelslag op brood neemt, maar daar kunnen de ouders op letten)
  Dit maakt het waarschijnlijk wel makkelijker te verkroppen dat op een dag de één er 5 heeft en de ander geen.

 2. Tine04 schrijft

  Een andere praktische oplossing: de hagelslag in een kom doen, suikerpot, soepkom of zo. De hagelslag kan dan met een lepel op de boterham gestrooid worden. Met zo’n lepel zie je precies wat je schept (en wat je broertje/zusje doet) dus de kinderen kunnen samen een regel afspreken. Bv je mag per boterham drie funnies. En op is op.

 3. Micah schrijft

  Ook mijn (grotere) kinderen maakten steeds ruzie om de funnies in de hagelslag. Mijn man heeft een keer uit boosheid een (bijna vol) pak in de vuilnisbak gedonderd, toen hielden ze zich weer een tijdje koest.
  Daarna geen hagelslag met funnies meer gekocht maar…. voor alledrie de kinderen met sinterklaas een eigen pak gekocht en als kadootje in de schoen gedaan. Het was een groot succes! Ze vonden het een geweldig kado. Het grappige was dat niemand zijn eigen hagelslag als eerste op wilde hebben dus dat ze er extra zuinig mee werden. De jaren erna heb ik het herhaald: ieder een pak hagelslag met funnies in de schoen met sinterklaas. En juist omdat ik dit normaliter niet koop, is het een tractatie geworden.
  Inmiddels zijn mijn kinderen tieners, maar ze willen nog steeds … een pak hagelslag in de schoen met sinterklaas of met kerst onder de kerstboom.Sommige HTML is toegestaan