Spring naar inhoud


Vriend met slechte tafelmanieren

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik hebben een goede vriend, die vaak langskomt. Hij eet graag met ons mee, en dat vinden we gezellig, al heeft hij slechte tafelmanieren. Hij hangt voorover, met z’n mond tien centimeter boven het eten, leunt met een elleboog op de tafel en laat z’n linkerhand achter zijn bord langs op zijn schoot hangen, terwijl hij met de rechterhand zijn eten naar binnen ‘schuift’. Jaren geleden – voordat mijn man in beeld was – was er zelfs een pril begin van meer dan vriendschap tussen ons, maar tijdens een van onze gezamenlijke maaltijden waren die slechte tafelmanieren echt een afknapper voor mij. Nu is hij nog steeds vrijgezel, en binnenkort komt hij bij ons eten, samen met een vrijgezelle vrouwelijke collega van mij. Ze kennen elkaar niet. Een en ander geheel vrijblijvend, ze zijn beiden op de hoogte van de komst van de ander. Maar toch ook weer niet geheel zonder bijbedoeling – laat ik zeggen dat ik wel mogelijkheden zie. Ik vrees alleen dat mijn collega ook prijs stelt op fatsoenlijke eetgewoonten. Mijn vraag is nu: is er een manier om hem in te lichten over zijn tafelmanieren, of moet ik mij daar helemaal niet mee bemoeien?

Huisvriend eet onbeschaafd

Beste Huisvriend eet,

Deze situatie vraagt dringend om enige opvoeding. Sterker nog, het is uw plicht als goede vriendin om dit manco onder de aandacht van uw vriend te brengen. Zijn toekomst staat op het spel. U bent zelf jaren geleden op hem afgeknapt, omdat zijn aanblik onder het eten u afstootte, terwijl u hem als mens leuk of interessant vond. Kunt u nagaan hoe belangrijk het is om goede tafelmanieren te hebben! Vrouwen vallen zonder voorbehoud voor gladakkers, dubieuze handelaren in vastgoed of despoten, maar zodra een man eigeel op z’n kin heeft of smakt onder het eten, maken ze zich ijlings uit de voeten. Zonder tafelmanieren lukt het niet om een vrouw voor je te winnen.

Een man moet enig savoir-vivre aan de dag leggen, anders kan hij het wel vergeten. Maak uw vriend hierop attent. Nodig hem nog een keer uit voor het gemeenschappelijke etentje plaatsvindt en leg het hem uit in duidelijke bewoordingen. Kam hem niet persoonlijk af, maar houd het feitelijk en concentreer u op het gedrag. Het doel van uw missie is concrete hulp, niet om hem af te breken. Zeg dat vrouwen (mannen trouwens ook, maar goed, het gaat nu even over vrouwen) slecht reageren op verkeerde tafelmanieren: ze worden namelijk bevangen door weerzin en walging. Op een grove manier voedsel wegwerken is een effectieve methode om het geringste lustgevoel de kop in te drukken. Als hij een goede indruk wil maken, is het minste wat hij doen kan: rechtop zitten, met mes en vork eten, niet voorover hangen, niet te snel eten en aandacht besteden aan de tafelconversatie. Vertel hem dat een onappetijtelijke manier van eten in het licht van de milieuproblematiek of de wereldwijde kinderarbeid een onbelangrijke kwestie is, maar dat toch onverminderd geldt dat vrouwen niet nieuwsgierig zijn naar een man die z’n eten als een varken naar binnen slobbert, hoe briljant z’n geest verder ook moge wezen.

Wie weet, trekt hij zich uw woorden aan. Zo niet, is dat jammer, maar dan hebt u in ieder geval uw best gedaan.

Artikelen in Eten en drinken, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan