Spring naar inhoud


Vriend zonder tafelmanieren

Beste Beatrijs,

Ik heb een vriend die heel erg ongemanierd is. Tijdens het eten zit hij te boeren, en zo af en toe smakt hij ook nog of wroet hij met zijn vingers in zijn mond om voedselresten eruit te halen. Ook zijn zus is ongemanierd; ze stapt bijvoorbeeld zonder te groeten in de auto waar ik ook in zit. Ik heb hem hier wel eens op gewezen en verteld hoe belangrijk goede manieren voor mij zijn, maar hij leek er niet erg van onder de indruk.

Ik (jonge vrouw) kom zelf uit een heel goed milieu, ben heel erg attent, hoffelijk tegen iedereen en vooral fijngevoelig. De lompheid van mijn vriend stuit me tegen de borst. Ik klap dicht. Intussen ben ik uitgenodigd om volgende week zaterdag uit eten te gaan met deze vriend en zijn familie. Ik heb er geen zin in. Hoe kan ik het best tegen hem zeggen dat ik er toch liever vanaf zie?

Fijnbesnaard meisje

PS: De vriend en zijn zus hebben net als ik een goede opleiding, maar ik denk dat manieren van huis uit, dus vanuit de opvoeding meegegeven moeten worden.

Beste Fijnbesnaard,

Neemt u het toch niet zo zwaar op allemaal. Dit is een vriend van u en geen geliefde. Heftige liefdesrelaties kunnen wel eens crashen op milieuverschillen of op onprettige eetgewoontes, maar een beetje vriendschap moet daar tegen bestand zijn. Kennelijk heeft hij wel andere waardevolle eigenschappen, waardoor u hem toch als vriend blijft beschouwen.

Als uw vriend u heeft uitgenodigd om met zijn familie te eten, en u hebt in eerste instantie geaccepteerd, dan is er geen elegante manier om daar onderuit te komen. U kunt de afspraak afzeggen, maar uw vriend zal dat opvatten als terugkrabbelen in de vriendschap – waar hij gelijk in heeft.

De keuze is helder. In het ene geval neemt u uw vriend voor lief met al z’n tekortkomingen op het vlak der goede manieren, en gaat u gezellig uit eten met de familie Flodder. Wie weet wordt het toch nog een leuke avond, ook al hangt het gezelschap smakkend met de ellebogen over tafel, en druipt het vet van hun kin. In het andere geval wilt u van hem af als vriend, en dan beroept u zich op andere prioriteiten: de poëzie, de opera of uw behoefte aan rust en contemplatie.

Artikelen in Eten en drinken, Liefde en relaties, Schoonfamilie.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan