Spring naar inhoud


Vrije stoel op terras

Beste Beatrijs,

Wanneer ik op een zonnige dag met mijn partner op een vol terras zit om een glas wijn te drinken of een lunch te gebruiken, wordt er nogal eens gevraagd of men bij je aan tafel mag schuiven (“Is deze stoel nog vrij?”). Ik vind dat erg onplezierig. Is het gepast om ‘nee’ te zeggen tegen zo’n verzoek als het terras verder vol zit?

Gehecht aan territorium

Beste Gehecht,

Wie op een terras iets gaat drinken, heeft recht op één stoel per persoon, niet op de belendende lege stoelen. Als mensen vragen ‘Is deze stoel nog vrij?’ willen ze niet bij u en uw gezelschap aanschuiven, maar ze willen op de lege stoelen zitten en zich met hun eigen zaken bemoeien. Als er sprake is van een vol terras, met grote tafels, waarvan de uwe nog twee lege zitplaatsen biedt, bent u niet gerechtigd om deze stoelen te monopoliseren. U zult niet alleen de nieuwkomers, maar ook de uitbater van het terras tegen u in het harnas jagen.

Voor de lunch ligt dat anders. Men kan inderdaad het aanschuiven weigeren, als men zit te eten aan een tafel, waar in theorie nog twee mensen bij kunnen. In de praktijk zal deze situatie zelden voorkomen, want de meeste restauranthouders werken juist met kleine tweepersoonstafels om gedwongen aanschuiven te vermijden. Kleine tafels kun je tegen elkaar aanzetten voor een groter gezelschap. Grote tafels kun je niet splitsen om meerdere gezelschappen tegelijk te bedienen.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan