Spring naar inhoud


Terrasetiquette

Beste Beatrijs,

Wanneer mijn vrouw en ik iets op een terras willen consumeren, zoeken we een lege tafel. Mocht die er niet zijn, dan gaan we binnen zitten of we zoeken een ander terras. Afgelopen zomer gebeurde het twee keer dat mensen vroegen of ze bij ons aan tafel mochten zitten, omdat er geen vrije plek meer was op het terras. Beide keren hebben we nee geantwoord en beide keren liepen de personen hardop mopperend weg. Dat vonden wij natuurlijk erg vervelend en bovendien ronduit onbeschoft, maar door deze ervaringen gingen we ons wel afvragen of wij misschien ook onbeleefd zijn wanneer we zo’n verzoek weigeren. Wat zegt de etiquette hierover? En maakt het uit of je alleen een drankje nuttigt of aan het lunchen bent?

Terrasetiquette

Beste Terrasetiquette,

Op terrassen draait het niet zozeer om de tafels alswel om de stoelen. Als mensen alleen iets drinken, kan het voorkomen dat alle tafeltjes bezet zijn, maar een aantal stoelen nog vrij. In dat geval vragen nieuwe bezoekers of ‘deze stoel (stoelen) nog vrij is (zijn)’ en geeft degene die aan het tafeltje zit normaal gesproken toestemming om de stoelen te gebruiken. Reeds zittende mensen worden niet geacht om lege stoelen te monopoliseren en nieuwkomers die de lege stoelen in beslag nemen mogen andermans tafeltje gebruiken voor hun drankjes.

Als u aan het lunchen bent op een terras, hebt u meer reden om nieuwkomers aan tafel te weigeren. U hoeft uw tafel (geschikt voor vier) niet te delen met onbekenden. Om derving van inkomsten te vermijden maken restaurantuitbaters dan ook bijna altijd gebruik van kleine tafeltjes (geschikt voor twee). Die tafeltjes kunnen, als ze slechts vijf centimeter uit elkaar staan, makkelijk aan elkaar worden geschoven voor een gezelschap van vier personen. Maar met enkele centimeters tussenruimte is er al sprake van twee aparte eenheden. Omdat bij mooi weer iedereen buiten wil zitten, draait de terrasetiquette altijd uit op inschikken.

Artikelen in Horeca.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan