Spring naar inhoud


Je hebt een snotje

Beste Beatrijs,

Soms ontdek je in gezelschap iets ongewoons op andermans gezicht. Je ziet bijvoorbeeld iets uit iemands neus hangen. Ongemak en plaatsvervangende schaamte maken zich van je meester. Je zou graag de persoon in kwestie willen helpen. Een tissue aanreiken? De aandacht vragen door langs je eigen neus te wrijven? Doen alsof je het niet ziet? Wat is de etiquette in deze netelige kwestie?

Snotpegel

Beste Snotpegel,

Als iemand in uw gezelschap een of andere ongerechtigheid in zijn uiterlijk vertoont, maakt u hem of haar daar op een terloopse manier op attent zonder al te beeldende bewoordingen. U zegt bijvoorbeeld: ‘Je hebt iets aan je neus / er zit iets tussen je tanden / er zit iets in je mondhoek’ en tegelijk wijst u met uw eigen hand op uw eigen gezicht de plek aan waar de ongerechtigheid zich bevindt. Onmiddellijk zal de persoon maatregelen treffen om een en ander te verwijderen. Het attenderen en redresseren gebeurt zo onnadrukkelijk dat het lopende gesprek er niet of nauwelijks door wordt onderbroken.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. B schrijft

    En als dit bij de ander rechts in het gezicht is, moet je bij jezelf de linkerkant aanwijzen. Anders moet je daarna steevast ‘nee de andere kant’ zeggen. Mensen zien je voorbeeld op één of andere manier altijd als een soort spiegel!Sommige HTML is toegestaan