Spring naar inhoud


Openlijk neuspeuteren

Beste Beatrijs,

Af en toe verricht ik hand- en spandiensten voor een vriend die een eigen bedrijfje heeft. We rijden wel eens naar een klant en dan chauffeer ik, terwijl hij telefoneert of zaken voorbereidt. Tijdens de rit heeft hij de gewoonte in zijn neus te peuteren, grondig en uitgebreid. Vanuit mijn ooghoek zie ik het, als ik rij, wat verschrikkelijk afleidt. Eigenlijk wil ik het helemaal niet zien. Ik merk dat, als het gebeurt, ik steeds drukker ga praten, heel gek. Ik vind het lastig om hem hier op aan te spreken. Hoe moet ik hier mee omgaan?

Neuspeuterende passagier

Beste Neuspeuterende passagier,

Tegen een goede vriend moet u hier iets van kunnen zeggen. Ongetwijfeld gebeurt het grotendeels onbewust: hij voelt zich zo op z’n gemak in uw gezelschap dat hij zich gedraagt alsof hij alleen is. Toch moet hij het niet doen, want het is irritant. Het beste lijkt me dat u hem erop attendeert op de manier waarop u hem zou waarschuwen wanneer hij spinazie tussen z’n tanden heeft zitten of wanneer z’n gulp open zou staan. Niet vooraf, niet achteraf, maar tijdens. U zegt dan tegen hem: ‘Je peutert in je neus.’ U constateert het gewoon op een effen manier. Waarschijnlijk zegt ie dan iets van: ‘O sorry.’ Als hij reageert met ‘Nou, en?’ of anderszins afwijzend, kunt u hem voorhouden dat dat geen gezicht is. Wanneer hij zich excuseert, kunt u vervolgen dat dit gedrag u wel vaker opvalt en dat hij daarmee moet uitkijken, omdat andere mensen (klanten!) dat afstotelijk vinden en minder genegen zullen zijn om zaken met hem te doen. Waarschijnlijk zal hij zich dan voornemen om deze gewoonte af te leren, althans in het gezelschap van anderen. U kunt hem helpen met het afleren door in de toekomst, telkens wanneer u hem toch weer bezig ziet (wat ongetwijfeld zal gebeuren, want het is een onbewuste gewoonte geworden) tegen hem waarschuwend ‘neus!’ te zeggen, zodat hij zichzelf kan corrigeren.

Artikelen in Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. neeltje schrijft

  Hè, bah…
  Je zou kunnen vragen of hij er een vorkje bij wil.

 2. Willem Wever schrijft

  Als iemand dat stuitende gegraaf in mijn aanwezigheid doet vraag ik o.a. “Ga je lekker?”, of, “Als je boven bent, stuur je dan een kaartje?”. Ik vind dit persoonlijk sowieso een van de smerigste zaken die men kan doen in het bijzijn van anderen, die mensen zijn niet goed opgevoed.

 3. charlotte bakker schrijft

  06.01.2012 tegen iemand die dit doet, zou men wellicht eens kunnen vragen: heb je ze nodig voor in de erwtensoep?Sommige HTML is toegestaan