Spring naar inhoud


Terrastafel delen

Beste Beatrijs,

Afgelopen weekend belandden mijn vrouw en ik, na een mooie fietstocht, op een zonnig terras aan het water. Het was er druk, maar we vonden een tafel met een prachtig uitzicht over de omgeving en de langsvarende bootjes. Op een gegeven moment vroeg een stel of de stoelen tegenover ons vrij waren. Mijn antwoord was ‘Ja’, maar ik vroeg hen aan weerskanten van de tafel te gaan zitten, zodat het uitzicht vrij zou blijven. Een boze reactie was het gevolg en ze gingen naar een andere tafel, waar ze luidkeels hun ongenoegen uitten over het hun aangedane onrecht. Heb ik dit goed aangepakt of had ik ons uitzicht tegen onze zin moeten laten beperken?

Terrastafel met uitzicht

Beste Terrastafel met uitzicht,

Ik stel me een rechthoekige tafel voor met twee keer twee stoelen aan de lange zijden. Als u vraagt of nieuwkomers de stoelen tegenover u willen verplaatsen naar de twee korte zijden van de tafel, belemmert u in feite hun gesprek. Ze zitten dan vrij ver uit elkaar met u en uw vrouw in het midden en die opstelling stond hun begrijpelijk niet aan. Het was beter geweest als u of uw vrouw was verhuisd naar een korte zijde van de tafel. De ene nieuwkomer had dan op uw oude plaats kunnen gaan zitten en de ander aan de andere korte zijde van de tafel. Zo zitten beide duo’s gescheiden van elkaar in een U-vorm ieder aan een helft van de tafel. Niemand zit met z’n rug naar het water en elk duo zit in een hoek van 90 graden naast elkaar. Dichtbij genoeg om te kunnen praten, terwijl tegelijk het gesprek van het andere stel niet wordt doorkruist. Dat was een betere oplossing geweest, omdat de ongeschreven regel op drukke terrassen luidt dat een duo geen tafel voor vier personen mag monopoliseren.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Daar ben ik het niet mee eens. Veel horeca-gelegenheden werken met een bon per tafel, en als er twee partijen gaan zitten die apart bestellen dan kan dat niet verwerkt worden bij het afrekenen.
    Soms is het geen probleem, vooral als de tafel voor 4 eigenlijk bestaat uit 2 tafels voor 2, maar niet elk etablissement zal er prijs op stellen te moeten goochelen met bonnetjes, zeker als het druk is. Volgens mij is de ongeschreven regel dat je – wanneer je niets meer gebruikt – zo snel mogelijk vertrekt om plaats te maken voor de volgende personen om de doorloop niet te belemmeren.

  2. Stella schrijft

    Dus je mag om administratieve redenen niet meer gaan zitten waar nog plaats is?
    Volgens mij is het in Nederland helemaal niet de ongeschreven wet dat je zo snel mogelijk opkrast. Of is het terrasje zitten & mensen kijken inmiddels afgeschaft?Sommige HTML is toegestaan