Spring naar inhoud


Wanneer spreek je van ‘schoonouders’?

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik zijn ruim twee jaar bij elkaar en al bijna net zo lang spreek ik over zijn ouders als ‘mijn schoonouders’. Dit omdat het lekkerder bekt dan ‘de ouders van mijn vriend’ en omdat toehoorders meteen weten over wie ik het heb. Ik krijg vaak de opmerking dat ik niet getrouwd ben en dus niet over ‘schoonouders’ mag spreken. Ben ik etiquettegewijs in overtreding en zo ja, wat moet ik dan zeggen?

Geen familie

Beste Geen familie,

Natuurlijk mag u over uw ‘schoonouders’ spreken! Er zijn genoeg stellen die nooit trouwen, hun hele leven blijven samenwonen, al dan niet met een geregistreerd partnerschap, en vanzelfsprekend de efficiënte term ‘schoonouders’ gebruiken voor de ouders van hun levensgezel. Het woord drukt een relatie uit, zoals die bestaat in het dagelijkse leven. De relatie schoonouders-schoonkinderen is niet voorbehouden aan degenen die formeel met elkaar in de echt zijn verbonden, en het woord dus ook niet.

Artikelen in Schoonfamilie, Taalgebruik.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan