Spring naar inhoud


Biologische vader

Beste Beatrijs,

Mijn zoon weet niet dat ik zijn biologische vader ben. Hij is inmiddels 17 jaar en weet niet beter dan dat zijn stiefvader zijn vader is. Ik wil mezelf als vader bekend maken bij mijn zoon, maar ik wil niet dat daardoor zijn wereldje op zijn kop gaat staan. Hoe kan ik dat het beste aanpakken zonder mijn zoon te schaden? Ik heb al contact gehad met de moeder, maar zij wil mij koste wat kost geheim houden voor mijn zoon.

Biologische vader

Beste Biologische vader,

Als uw zoon erachter komt dat de persoon die hij voor zijn vader houdt niet zijn echte vader is, komt zijn wereld natuurlijk op z’n kop te staan. Dat kan niet anders! Er is geen manier om deze schok te verzachten. Minstens zo erg voor hem is het feit dat zijn moeder en stiefvader al die tijd tegen hem gelogen hebben. Dat u als biologische vader totaal buiten beeld bent geweest zal uw zoon niet luchthartig opvatten en u mogelijk ook kwalijk nemen.

Toch is het belangrijk dat de waarheid boven tafel komt. De eerste stap is dan om moeder en stiefvader een termijn te geven, bijvoorbeeld een maand. Het is beter als uw zoon het geheim in eerste instantie van zijn eigen moeder plus stiefvader te horen krijgt. Door het zelf aan hem te vertellen nemen zij althans verantwoordelijkheid voor de leugen die zij al die jaren hebben volgehouden. Wanneer zij het hem eenmaal hebben verteld, kunt u als echte vader uit de coulissen treden. Als de moeder blijft weigeren, moet u zelf met de waarheid voor de draad komen. Niemand kan u tegenhouden. Hoe veel schade er wordt toegebracht is op voorhand niet te bepalen. Maar het is beter  te leven met de waarheid dan met een leugen. En hoe langer het duurt voor de waarheid aan het licht komt, hoe zwaarder uw zoon het gepleegde bedrog zal opnemen.

Artikelen in Liefde en relaties, Tieners.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan