Spring naar inhoud


Een vete tussen vader en zoon

Beste Beatrijs,

Ik ben de oudste zoon van een gezin van vier kinderen. Mijn moeder is overleden. Mijn vader en jongste broer hebben een moeizame verhouding. Door onbenullige misverstanden en botsende karakters heeft mijn broer een paar jaar geleden besloten het contact voorlopig te verbreken. Mijn vader is hier verbolgen over en heeft mij gezegd dat hij mijn broer van zijn toekomstige rouwkaart af wil halen. Ik heb toen gezegd dat mijn broer zo’n straf niet verdient. Ik vind dat mijn broer niet op deze manier uit de familie mag worden verbannen, zeker omdat hij niets ergs heeft gedaan. Uit solidariteit met mijn broer wil ik mijn vader vertellen dat ik niet naar zijn begrafenis zal gaan, als hij mijn broer schrapt van de rouwkaart. Vermoedelijk gaat mijn vader dan overstag, omdat hij het erg zal vinden als ik niet kom. Wat denkt u?

Koppige familieleden

Beste Koppige familieleden,

Uw vader heeft niet zo veel te vertellen over wie er op de rouwkaart vermeld zullen worden. Het zijn de nabestaanden die de aankondiging opstellen en niet de overledene. Als de familie wil dat jongste zoon erbij staat, komt jongste zoon erop met of zonder veto van vader. Het lijkt me beter om te proberen een verzoening tussen vader en zoon tot stand te brengen dan te steggelen over wie er wel of niet als nabestaande vermeld wordt, en wie er wel of niet op een begrafenis aanwezig zal zijn. Geef uw vader geen ultimatum. Dat is betekenisloos, want hij zal er zelf niet bij zijn om te controleren of u zich aan uw woord houdt. Ook als u aangekondigd hebt dat u er niet zal zijn, kunt er alsnog heen. Gooi uw gewicht als verstandig familielid in de schaal en werp uzelf op als bemiddelaar. Houd uw vader en uw broer voor dat het tijd is om de loopgraven te verlaten en op te houden met hun vete, omdat die in het licht van de eeuwigheid niets voorstelt. Straks is vader dood en hij kan beter in harmonie de dood ingaan dan met een verstoten zoon.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Kath schrijft

    Andere situatie maar ik zat ook in eenzelfde soort schuitje. Ik heb een nu of nooit mail geschreven. ‘Als je je vader nog wil ontmoeten dan is het nu of nooit’ vanwege de gezondheid van vader. Dat heeft betrokkenen aan het denken gezet en zij hebben zelf hun eigen keuzes gemaakt. Zij kozen ervoor om afscheid te nemen van hun vader.Sommige HTML is toegestaan