Spring naar inhoud


Wie staat er in de rouwadvertentie?

Beste Beatrijs,

Mijn vader die vier jaar geleden op zijn 78ste overleed was de oudste van zes broers en zussen. Mijn moeder was al eerder overleden. Na zijn dood werd het contact met zijn tweede vrouw, met wie hij zes jaar getrouwd was, aan beide kanten opgelucht verbroken. Nu ligt er een broer van mijn vader op sterven. De vier overblijvende broers en zussen overwegen om, net als na het overlijden van mijn vader, een rouwadvertentie te plaatsen. Moet de weduwe van mijn vader daar dan ook bij? Niemand heeft daar zin in, aan de andere kant staat het raar om alleen mijn vaders naam te vermelden met een kruisje, terwijl hij getrouwd was. Wat schrijft de etiquette voor in zo’n geval?

Wie in rouwadvertentie?

Beste Wie in rouwadvertentie,

Als de broers en zussen overwegen om een aparte advertentie te plaatsen voor hun overleden broer, kan uw overleden vader in z’n eentje worden vermeld. Dus zonder zijn nog levende weduwe erbij. Uw vader wordt dan genoemd met een kruisje achter zijn naam en het jaartal van zijn dood. Dat is voldoende. Als er al een echtgenote bij gezet zou moeten worden, zou zijn eerste echtgenote eerder in aanmerking komen, want zij was de moeder van zijn kinderen en heeft een grotere rol binnen de familie gespeeld. De tweede echtgenote doet er in dit geval niet toe, omdat ze voor de overleden broer geen rol van betekenis heeft vervuld. Niet in het verleden en na de dood van uw vader helemaal niet meer.

In een overlijdensadvertentie van bijvoorbeeld een 70-plusser worden de namen vermeld van de directe nabestaanden in verticale lijn, al dan niet overleden. Dat zijn in de eerste plaats de echtgeno(o)t(e), kinderen, schoon- en kleinkinderen. Soms staan broers en zussen er ook bij. Als de broers en zussen besluiten tot een aparte advertentie, is die doorgaans kleiner en worden alleen de direct betrokkenen (broers, zussen en hun actuele echtgenoten) vermeld. De kinderen daarvan (uw generatie dus) plus hun eventuele kinderen worden samengevat onder de verzamelterm ‘neven en nichten’.

Artikelen in Dood en begrafenis.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan