Spring naar inhoud


Hartjes in rouwadvertentie

Beste Beatrijs,

Van een vriendin van mij overleed onlangs de vader. Zij is vijf maanden zwanger en in de overlijdensadvertentie die ik in de krant zag staan werd haar ongeboren kind vermeld door middel van een hartje. Je ziet dat tegenwoordig steeds vaker. Iets staat me hierin tegen, maar ik kan er niet de vinger opleggen. Wat vindt u van deze gewoonte?

Oprukkende hartjes

Beste Oprukkende hartjes,

Overlijdensadvertenties dienen meer en meer als aanleiding voor emotionele erupties, ondertekend door nabestaanden van diverse pluimage (ook bijvoorbeeld huisdieren). Dus wie ben ik om foetussen het recht te ontzeggen ook te worden opgevoerd? Traditioneel was de publieke overlijdensadvertentie in de krant niets anders dan een formele aankondiging, bedoeld voor een brede schare van mensen die mogelijk begrafenis of crematie zouden willen bezoeken, maar die niet zo intiem met de overledene waren (geen adres bekend) dat ze een persoonlijke mededeling in de brievenbus toegestuurd konden krijgen. Vanuit die minimale functie bezien is het niet heel zinvol om iedereen die eventueel geïnteresseerd zou kunnen zijn in het overlijden van een bepaald persoon in dezelfde moeite door op de hoogte te brengen van de zwangerschap van een van diens nabestaanden. Ik bedoel: intimi van de zwangere weten dit allang (en als ze het niet weten is dit niet de manier om het hun te vertellen), en de verre vrienden, kennissen, ex-collega’s van de overledene interesseert het niet. Persoonlijk vind ik die hartjes, waarmee de pagina’s met familieberichten in toenemende mate besprenkeld raken, een beetje koket, alsof nabestaanden op subtiele wijze extra rouwbeklag willen genereren. Maar goed, ik ben conservatief in die dingen en me al tezeer ervan bewust dat de hartjes alleen maar zullen toenemen.

Artikelen in Dood en begrafenis, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. fleur schrijft

  Wat een walgelijke reactie eigenlijk, van Beatrijs: Dus wie ben ik om foetussen het recht te ontzeggen ook te worden opgevoerd.

  Gatver.

 2. Vera schrijft

  Wat een overtrokken reactie, Fleur, en het “gatver” van jou is zo veelzeggend dat het bijna genant is. Ik kan mij helemaal vinden in de reactie van Beatrijs Ritsema; steeds meer mensen lijken emotioneel incontinent. Veel van wat een mens bezighoudt kan je delen met anderen, maar er is ook een belevingswereld die is voorbehouden aan intimi.

 3. Danielle schrijft

  Hier wordt een aanname gedaan die niet juist is en waaraan ik mij zeer stoor en mij jaren na plaatsen van het bericht geroepen voel om op te reageren. Een hartje, achter al dan niet een naam, is vaak een teken van een overleden kind, meestal een baby die tijdens de zwangerschap of tijdens of kort na de bevalling is overleden. Ook een sterretje wordt gebruikt. Voor ouders is het dusdanig complex, een overleden kind, telt dat niet meer mee? Mag je dat bijvoorbeeld niet op een kaartje schrijven? Of in dit geval een rouwadvertentie? En waarom niet? Wie bepaalt dat? Ik vind het juist emotioneel heel krachtig. En bovendien wat traditioneel was, blijft dat altijd zo? Kom op, tijden veranderen.

 4. NF schrijft

  Danielle, in de vraag gaat het om een zwangere vrouw, niet om een overleden kind. Ik begrijp dat ouders een overleden kind niet willen vergeten, maar aan de andere kant vind ik het ook vreemd om dit te vermelden. Toen mijn tante overleed zette ik ook niet in de advertentie dat ‘mijn (overleden) vader het ook vreselijk zou hebben gevonden’. Overledenen worden inderdaad niet genoemd in een rouwadvertentie. Deze gaat immers uit van nabestaanden en is opgedragen aan een andere overledene.

 5. els van Houts schrijft

  Jammer dat de meeste mensen niet meer weten hoe het hoort. Het gaat om een annonce
  aangaande overlijden en die is c.q. behoort zakelijk te zijn. Dus 1. het behoort om de overledene te gaan, daar dient de aandacht naar toe te gaan; 2. Allerlei emotionele uitspattingen, zelfs tegenwoordig met hondenpootafdrukken zijn ronduit beneden alle peil!

 6. Jolanda schrijft

  @Els,

  Ik heb geen kinderen (ben bewust kindvrij!) en mijn dieren zijn mijn kinderen, dus ik wens dat zij vermeld worden als ik overleden ben, dat is mijn gezin/ familie
  Wie ben jij om de wensen van overledenen te negeren, al willen ze een pimpelpaarse rouwadvertentie met bloemetjes???
  Hoe het hoort…pfff

 7. Dolph Boddaert schrijft

  Moet een overlijdensannonce zakelijk zijn? Ik meen van niet. De nabestaanden mogen in een annonce hun emotie uiten, en een hartje voor een ongeboren kind en een kruisje voor een voor – overleden kind kan daar ook bij horen. Ik geloof niet, dat Amy Groskamp zich hier druk over zou maken. Ik vind het juist wel schattig. “Oma had zo graag haar achterkleindochter nog willen zien”.

 8. Nettie schrijft

  Tegenwoordig zie je ook vaak advertenties met alleen voornamen, zowel van de overledene als van de ondertekenaars, zonder nadere uitleg over de relatie. “Wij treuren om het overlijden van X.” Ondertekend door A – B – C – D en E. Voor wie is zoiets bedoeld?Sommige HTML is toegestaan