Spring naar inhoud


Vader geeft dure auto weg

Beste Beatrijs,

Mijn vader (84) is sinds een jaar weduwnaar. Hij woont nog zelfstandig en redt zich heel aardig. Onlangs heeft hij besloten om geen auto meer te rijden. Enkele maanden eerder had hij nog een nieuwe auto aangeschaft. Ik ben de oudste van vier kinderen. Nu heeft mijn vader zijn auto (28.000 euro) aan mijn jongste zus geschonken. De laatste keer dat ik bij mijn vader op bezoek was, vertelde hij dat hij haar op het hart heeft gedrukt de auto snel op haar naam te zetten om te voorkomen dat het terugvloeit naar de erfenis. Mijn andere zus en broer hebben er geen moeite mee dat onze zus de auto krijgt. Ik merk bij mijzelf dat het toch schuurt en de verhoudingen onder druk zet. Ben ik te hebberig?

Een auto cadeau

Beste Een auto cadeau,

Als het om een oude auto met geringe dagwaarde ging, zou er geen probleem zijn, maar een bijna nieuwe auto van 28.000 euro is een te duur cadeau. Dat mag uw vader niet nonchalant weggeven, want op die manier kweekt hij jaloezie en rancune bij zijn andere kinderen. Ook als zij die gevoelens ontkennen, zullen ze dit voorval niet vergeten. Een ouder hoort niet één kind te bevoordelen boven de rest. Uw vader heeft zelfs aan u verteld dat hij zijn jongste dochter heeft aangemoedigd om de cadeau gekregen auto op haar naam te zetten om te voorkomen dat die deel uitmaakt van de erfenis. Dit is trouwens een zinloze manoeuvre. Natuurlijk moet uw zus de auto op haar naam zetten, als die haar eigendom wordt. Maar alsnog blijft staan dat uw vader die auto aan haar heeft gegeven en dus aan zijn eigen erfenis heeft onttrokken om één persoon te begunstigen.

Toen uw vader dit aan u vertelde, had u hem moeten vragen waarom hij dat zo heeft aangepakt. Waarom heeft hij zijn jongste dochter begunstigd boven de andere drie? Houdt hij soms meer van haar dan van de anderen? U kunt dit nog steeds aan uw vader vragen. Gewoon uit belangstelling. U kunt met hem bespreken dat kinderen het altijd vervelend vinden als de een veel meer (spullen, geld, liefde) krijgt dan de anderen. Om de ontstane ongelijkheid weer recht te breien zou die auto te zijner tijd in mindering moeten worden gebracht op de erfenis.

Artikelen in Cadeaus, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Gerrit schrijft

    En wat nu als de ‘andere drie kinderen’ bulken van het geld en zij zo’n auto gemakkelijk (als 2e auto) erbij zouden kunnen kopen, terwijl de dochter een arme sloeber is die moet schrapen en haar eten moet halen bij de voedselbank? Natuurlijk, het principe van gelijkheid van en naar de kinderen blijft geschonden, maar de weging wordt toch anders.

  2. Wil schrijft

    Helaas schept de vader hiermee een probleem dat uiteindelijk tot een breuk in de familie kan leiden. Wat zijn redenen ook zijn om de auto aan zijn jongste dochter te schenken, hij benadeelt daarmee wel zijn andere kinderen. Ongeacht of dat ze nou wel of niet om geld verlegen zitten. Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij denkt dat de jongste dochter speciaal is, temeer omdat hij vindt dat deze gift geen onderdeel mag zijn van de erfenis. Helaas is dat wel het geval en zoals de briefschrijfster het zo mooi zegt: “Dit blijft schuren.” Ik zou de briefschrijfster aanraden om dit met de vader te bespreken en hem er op te wijzen dat hij door deze actie zijn andere kinderen achter stelt wat uiteindelijk hun relatie met de jongste dochter nadelig kan beïnvloeden.
    Het zou niet de eerste keer zijn dat een familie uit elkaar valt vanwege onenigheid over de verdeling van de erfenis. Zoals mijn notaris het uitdrukte: “Het laatste kwartje is vaak het einde van de familie.”

  3. Frans schrijft

    Voor zover ik weet, als de vader kort (een jaar?) na het weggeven overlijdt, wordt de auto bij de erfenis opgeteld. En iets anders, de ontvangster van de auto moet schenkbelasting betalen. Je kunt niet zomaar iemand 28.000 euro geven, Giften zijn aan grenzen gebonden. Overigens had de vader de auto beter kunnen verkopen. Dan kan hij alle kinderen daarvan de toegestane gift geven. Nog iets, nu en dan heeft de overheid de neiging om zich te gedragen als deze vader. Bijvoorbeeld bij het uitzonderen van een gift die een kind voor de aanschaf van een eigen woning gebruikt. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zal ik maar zeggen.

  4. Margreet schrijft

    Als je moet schrapen bij de voedselbank is een dure auto geven niet het beste idee..wat heb je eraan als je dan de lasten niet kunt betalen

  5. Peter Slavenburg schrijft

    @ Margreet,
    Je haalt me de woorden uit de mond.
    IK zie op TV weleens dat een dure auto cadeau wordt gedaan aan mensen die het financieel krap hebben.
    Ik moet dan meteen aan de te betalen verzekeringspremie en wegenbelasting denken.

  6. Sharing is caring schrijft

    Misschien moet de briefschrijver bij zichzelf te raden gaan waarom het schuurt en de relaties onder druk zet. Hoe mooi is het dat vader een auto kan weggeven aan uw zus, in principe heeft u daar niks mee te maken. De erfenis lijkt bij leven al verdeeld te worden, ik vind dit jammer voor uw vader. Het uitgangspunt van gelijkheid in geld komt mij ook vreemd voor. Gun elkaar wat en doe niet zo moeilijk. Het is maar geld en het zijn maar spullen, zei mijn oma altijd.

  7. Christine schrijft

    Nou, Sharing, dat is allemaal heel nobel gedacht, maar helaas ligt deze lat voor de meeste gewone stervelingen te hoog. Daarom zijn er dus door de wetgever regels opgesteld voor de verdeling van een erfenis. Als vader en erfgenamen zich gewoon daaraan houden kan er nooit ruzie komen, want alles is volgens de wet gegaan.



Sommige HTML is toegestaan