Spring naar inhoud


Ik wil mijn ex niet tegenkomen

Beste Beatrijs,

Over drie maanden gaat mijn zus trouwen, iets wat me erg blij maakt. Haar vriend is een leuke man, die goed bevriend is gebleven met mijn ex, nadat hij en ik drie jaar geleden vriendschappelijk maar verdrietig uit elkaar gingen. Ik draag mijn ex een warm hart toe, maar ik zie het niet zo zitten om hem bij de bruiloft te zien. Het lijkt me emotioneel zwaar om mijn eerste liefde om me heen te hebben. Het gezelschap zal niet zo groot zijn dat ik hem makkelijk kan ontlopen. Tegelijkertijd vind ik het niet leuk om het bruidspaar de aanwezigheid van een goede vriend te ontzeggen. Hoe los ik dit op?

Ex op huwelijk

Beste Ex op huwelijk,

U zult uw kiezen op elkaar moeten zetten en de aanwezigheid van uw ex tandenknarsend moeten verdragen. Uw ex is goed bevriend met de bruidegom. Ook al bent u een zus van de bruid, het ligt niet op uw weg om aan de bruidegom te vragen om een van zijn goede vrienden niet uit te nodigen, omdat u hem niet wenst tegen te komen. Dat gaat te ver. Het huwelijk vindt pas over een paar maanden plaats. Misschien doet u in de aanloop ernaartoe wel een nieuwe geliefde op. Dan lost uw probleem met uw ex zich vanzelf op. Hoe dan ook, het is al drie jaar geleden dat hij en u uit elkaar zijn gegaan. De pijnlijkheid van de breuk moet onderhand toch wel zijn gesleten. Zo niet, probeer dan eens de doe-alsof methode. Vraag uzelf af hoe u zich wil presenteren aan de wereld: als type A die op een relaxte, licht afstandelijke manier kan omgaan met haar ex of als type B die overstuur raakt bij zijn aanblik en de rest van de dag gereduceerd is tot emotioneel wrak?

Type A is krachtiger, onafhankelijker en aantrekkelijker dan type B. De keus lijkt niet moeilijk. Met enige mentale voorbereiding op de kunst van de schijn ophouden zult u er vast in slagen om uzelf overtuigend als type A neer te zetten. Zodra u gelooft in uw rol, hebt u geen last meer van uw ex en zult u voor de rest ook een gezellige dag meemaken.

Artikelen in Bruiloft, Exen.


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Tessa schrijft

  Ik begrijp mevrouw heel erg goed. Ze zegt zelfs “eerste liefde” . Ik denk dat mevrouw nog steeds gevoelens voor haar ex heeft. En die schakel je niet zomaar uit! Drie jaar of 30 jaar dat maakt niet uit. Het slijten duurt soms langer dan men soms zou willen….
  Ik denk een goed gesprek met haar zus zou helpen, om misschien toch te vragen of haar ex niet aanwezig hoeft te zijn. Als je weet dat het haar verdriet zou doen, zou ik toch mijn zus voor laten gaan, dan een vriend uitnodigen…..

 2. Floris schrijft

  Bekijk het eens van de kant van de bruidegom.
  Je zou een vriend niet uit mogen nodigen die jij graag op het huwelijk wil hebben omdat de zus van je aanstaande drie jaar geleden een relatie met hem heeft gehad en niet zo volwassen is dat ze zich daar over heen kan zetten.

  Kort maar krachtig: Grow up.

 3. Ton schrijft

  @Tessa – het lijkt me niet aardig om degene om wie het gaat – de zus en haar aanstaande – voor het blok te zetten. Het is hun feest, waar de voor hen belangrijke personen aanwezig zijn. Ik zou het vreselijk vinden om een vriend van mij niet uit te mogen nodigen omdat mijn aanstaande een familielid heeft dat een ex is van die vriend. Dit is een uitgelezen kans voor de brievenschrijfster om weer een stap verder komen in haar leven en hierboven te leren staan.

 4. Tessa schrijft

  @Ton @Floris, ten eerste is het niet zomaar “een familielid” maar de zus van de bruid. En ten tweede denk ik dat jullie beide nog nooit liefdesverdriet hebben ervaren. Of nog nooit in de steek zijn gelaten door iemand. Grow up, zeg je ook niet tegen iemand die depressief is, en wie weet hoeveel verdriet mevrouw heeft ervaren……Ik zou wat meer empathie verwachten, maar misschien is het voor mannen anders dan voor vrouwen.

 5. Ton schrijft

  @Tessa: maar het bruidspaar staat toch centraal? Niet de zus. Een vriend is voor velen net zo belangrijk als een zus of broer. Bovendien is het drie jaar geleden en zijn ze vriendschappelijk uit elkaar gegaan.

  Overigens heb ik zelf zeker liefdesverdriet ervaren. De langste aaneengesloten periode was 1 jaar, en dat vond ik lang. Maar als mijn zus zou trouwen met iemand die weer goed bevriend zou zijn met een ex, dan zou ik eerst proberen mij mentaal erop voor te bereiden om alsnog een leuke dag te hebben, zoals Beatrijs voorstelt. En anders lijd ik stilletjes en zo onzichtbaar mogelijk – de feestvreugde van het bruidspaar staat voorop.

 6. ineke van alphen schrijft

  Ook als je meeleeft met brievenschrijfster – en dat doe ik – is het voor haarzelf niet goed om alle situaties te vermijden waar ze ex kan tegenkomen. Juist dit vermijden, houdt gevoelens in stand. Ik neem aan dat iedereen boven de 20 wel eens liefdesverdriet heeft gehad, de meeste blijven daar niet in steken door zich weer op sndere mensen en activiteiten te richten.

 7. Gina schrijft

  Vraag aan je zus of je een date mee mag nemen.
  Je praat luchtig en niet-inhoudelijk met je ex.
  En je introduceert je date met ‘dit is Jan’ zonder verdere uitleg.
  Doe zuinig aan met de alcohol!Sommige HTML is toegestaan