Spring naar inhoud


Ik wil me nog niet vastleggen

Beste Beatrijs,

Onlangs ontving ik van een bekende die over drie maanden gaat trouwen een save-the-date mailtje voor haar huwelijk aan de andere kant van Nederland. In het mailtje stond een verzoek of ik meteen wilde doorgeven of ik kon komen. Omdat ik, dertiger met een jong gezin, werk en opleiding, mijn agenda voor dat weekend nog niet kan overzien heb ik dat even gelaten voor wat het was. Twee weken later ontving ik een reminder met het verzoek om alsnog te laten weten of ik kom. Toen heb ik maar ‘nee’ ingevuld. Eigenlijk vind ik niet dat ik kan afzeggen voor een huwelijk, maar je gasten zo lang van tevoren vragen om een rsvp vind ik erg dwingend. Hoe hoort het wel te gaan?

Te vroege rsvp

Beste Te vroege rsvp,

Drie maanden van tevoren een save-the-date aankondiging sturen is handig voor mensen met drukke agenda’s, die voor geen prijs het huwelijk willen missen. Rsvp wordt op dat tijdstip niet gevraagd. Die wordt pas gevraagd bij de uitnodiging zelf die ongeveer twee maanden à zes weken van tevoren de deur uitgaat. Het verschil tussen drie maanden en twee maanden is niet heel groot, dus ook al was uw bekende aan de vroege kant met haar rsvp-verzoek, zoveel maakt het ook weer niet uit. In dat geval is het handig om uw komst gewoon maar toe te zeggen. U kunt altijd weer afzeggen, als er in de aanloop naar het huwelijk iets dringends tussen komt. Afzeggen kan altijd.

Artikelen in Bruiloft, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ineke van alphen schrijft

  Het komt op mij niet erg aardig over: als er nog niets staat in je agenda over 3 maanden kun je toch de bruiloft erin zetten? Juist omdat ze het vroeg vraagt kun je dan oppas regelen en zo. Iok het advies om eerst ja te zeggen en dan af te zeggen als er iets leukers vooebij komt, vind ik onaardig.

 2. Marie schrijft

  “Moderne manieren” wil volgens mij niet zeggen dat het ineens acceptabel is om een eerder gemaakte afspraak af te zeggen omdat er iets “leukers” voorbij komt.
  Afspraak is afspraak, tenzij er overmacht is (griep, oppas voor kinderen zegt af, auto stuk, etc.).

  Als de ontvanger zou ik trouwens blij zijn met de vroege save-the-date: tijd genoeg om een babysitter te regelen of ervoor te zorgen dat je een dag vrij krijgt op werk. Een RSVP is dan weer niet nodig totdat de uitnodiging is er, dus een slag om de arm houden mag best. Maar als je toezegt, dan moet je ook gaan.

 3. Ja schrijft

  Een save the date 3 maanden van te voren is niet eens zo lang. Het hele idee is dat de save the date zo lang mogelijk van te voren komt zodat je de datum kunt “saven”. Wij krijgen save the dates ongeveer 8 maanden vantevoren.Sommige HTML is toegestaan