Spring naar inhoud


Liegen zonder reden

Beste Beatrijs,

Wij, twee vriendinnen, maken ons zorgen over een andere vriendin van ons. Al jarenlang betrappen we haar op leugentjes als het aankomt op mannen. Het begon met verhalen over zoenpartijtjes in de kroeg als wij nét even niet keken. Toen kwam een oude liefde haar opeens opzoeken, maar, bleek later, die persoon was toen helemaal niet in Nederland. Afgelopen maand raakten we toevallig aan de praat met twee mannen van wie onze vriendin zei dat ze er een wilde nacht mee had beleefd. Beiden ontkenden dit. Ze werden er zelfs boos van en vroegen ons waarom ze hier over loog. Dat is wat we onszelf ook afvragen. Als we haar aanspreken op haar leugens, wordt ze boos en ontkent dat ze dat gezegd heeft. Wij vinden het niet erg dat ze soms dingen verzint, maar maken ons er zorgen over dat ze dat nodig vindt. Het zijn ook nogal gedetailleerde verhalen. Moeten we dit laten zitten of haar toch confronteren?

Vriendin liegt

Beste Vriendin liegt,

Uw vriendin heeft mogelijk last van pseudologia fantastica, een dwangmatige neiging om te liegen oftewel een bepaald (ideaal)beeld van zichzelf aan de buitenwereld te presenteren. Haar leugens betreffen alleen mannen. Blijkbaar gaat ze niet zo ver dat ze haar omgeving een geheel niet-bestaand leven, inclusief niet-behaalde diploma’s en een niet-bestaande werkkring voorspiegelt – dat soort leugenachtigheid komt óók voor. Haar verhalen zijn nogal doorzichtig gezien het feit dat zij door de mand valt, zodra u iets probeert te checken.

Ik denk dat rechtstreekse confrontatie niet helpt. Bovendien hebt u dat al gedaan, want u hebt haar eerder erop aangesproken en toen ontkende ze dat ze die leugens had verteld. Ik raad u aan om op te houden met dingen te checken. Dat is nutteloos, u hebt geen last van haar leugens en waarom zou u er energie in steken om haar te betrappen? Daar heb je toch geen vriendinnen voor? Neem haar verhalen met een flinke korrel zout en intussen kunt u best laten merken dat u weinig waarde hecht aan haar confidenties. Dat kan door te doen alsof ze grapjes maakt, haar uitspraken te overdrijven en nog mooier te maken: ‘Ja hoor, je hebt hem versierd en toen heeft hij je natuurlijk meegenomen om te shoppen in Dubai, fijn voor je!’ Neem haar niet serieus en laat merken dat u haar niet serieus neemt door te lachen om wat ze vertelt (Ha, ha, daar heb je haar weer).

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan